Nytt om kommande Playstation VR för PS5 (maj 2021)

Feveated rendering, ögonspårning och haptisk återkoppling

sony playstation vr promo

Nya uppgifter om kommande VR-headsetet för Playstation 5 indikerar att en lansering sker först efter 2021.

Uppdatering 2022-02-22: Sony avslöjar bilder på nya Playstation VR 2

Det skriver webbsajten Upload vr som säger att de har fått information från flera källor som pekar på just detta.

Lästips: Discord kommer till Playstation – partnerskap med Sony

Playstation VR som finns idag fungerar bara med Playstation 4-serien, och det är många som hoppas på en ny, förbättrad modell med nya funktioner och egenskaper.

Och det är precis vad vi verkar få. Enligt Upload vr handlar det om en ny modell med hög upplösning på 4 000 x 2 040 pixlar (vilket är 2 000 x 2 040 pixlar per öga).

Those details include a resolution of 4000×2040 pixels (2000×2040 per eye), a lens separation adjustment dial, and gaze tracking capable of foveated rendering. A motor in the headset can be used by developers to give direct haptic feedback.

Upload vr

Nya Playstation VR ska även ha fysisk justering av linserna för att de ska fungera med så många ögon som möjligt. Och det pratas om integrerad ögonspårning som ska minska belastning med minskad grafikrendering.

Vad det betyder i praktiken är att VR-headsetet vet vart du tittar och renderar bara bilderna som behövs just där – inte överallt som annars är vanligt. Det sparar kraft och gör det möjligt att pressa upp bildkvaliteten.

Stöd för haptisk återkoppling med inbyggd vibrationsmotor

Slutligen pratas det om en inbyggd vibrationsmotor som gör att du får haptisk återkoppling på händelser i spel. Anslutning till din spelkonsol ska ske med USB-C, vilket är helt väntat.

Lästips: Varningen: Din Playstation 4 kan bli obrukbar om den interna klockan slutar fungera

Tyvärr vet vi varken prislapp eller lanseringsdatum. Upload vr säger att VR-headsetet kommer att släppas tidigast 2022, men exakt när återstår att se.

Inte heller finns några uppgifter om hur designen kommer att förändras.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.