Varningen: Din Playstation 4 kan bli obrukbar om den interna klockan slutar fungera

Interna klockbatteriet styr om du kan spela eller inte på din PS4:a

Sony Playstation 4 Pro

Inuti din Playstation 4 eller Playstation 4 Pro sitter ett litet batteri som ska hindra den interna klockan från att sluta ticka. När batteriet inte längre har en laddning kommer din Playstation-konsol att bli en ruskigt dyr pappersvikt.

Anledningen? Enligt hackaren Lance McDonald används den interna klockan för att hålla koll på användarna så att de inte försöker manipulera tiden och lura till sig så kallade Trophys i spel. Om den interna klockan inte har ett fungerande batteri så kommer konsolen att vägra fungera korrekt.


Lästips: Nya Nintendo Switch har stöd för Nvidia DLSS – uppskalar till 4K

I värsta fall kan det betyda att alla dina spel slutar fungera helt om du inte har åtkomst till Playstation Network. För Sonys speltjänst är enda sättet att korrigera en felaktigt inställd tid i spelkonsolerna.

Det gäller både spel som är köpt digitalt och de som finns på skiva. Det gör ingen skillnad – du kan inte använda dem oavsett.

Allt på grund av ett litet batteri, som visserligen är relativt enkelt att byta, men som Sony verkar helt okej med kan styra om spel fungerar överhuvudtaget eller inte. Ouch där Sony. Ouch.

Notera att det inte finns någon överhängande risk att problemet ska visa sig idag. Det är först om Sony bestämmer sig för att kapa kontakten med Playstation Network som de stora utmaningarna kommer. Och då kan fler än 100 miljoner spelkonsoler påverkas.

Eller, om hackare återupprepar sina attacker från 2011 då Playstation Network låg nere i 23 dagar så finns en risk att alla spelkonsoler slutar fungera även då.

Lästips: Xbox Live byter namn till Xbox Network

Sony har i skrivande stund inte kommenterat uppgifterna från Lance McDonald. Det återstår att se om de tycker att risken är lika stor som han gör.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.