Netflix kräver snart mindre bandbredd – tjänsten görs om

netflix logo bw

Netflix gör om sin filmtjänst för att minska datamängden som krävs för att se film och serier. Det är ingen hemlighet att Netflix kräver enorma mängder data från alla sina användare varje månad och bara i Nordamerika står filmtjänsten för otroliga 37 procent av den totala mängden information som skickas över internet. Det vill Netflix nu ändra på genom att ändra algoritmerna som används när film strömmas.

Uppdatering 2015-12-27: Utökade med information om bitrate-nivåer samt rensade i texten.

Idag anpassas mängden data som skickas till användarna efter hur snabb deras internetuppkoppling är. Det justerar bland annat den bildkvalitet som går att få men det ar ingen hänsyn till vilken typ av material som begärs av användaren. Det kan alltså skickas lika mycket data för en vanlig film som en tecknad, något som betyder att onödigt mycket information måste skickas över internet varje minut som Netflix används.

Nya algoritmer minskar bandbreddskravet

Detta vill man nu ändra på genom att justera systemen bakom filmtjänsten. De algoritmer som beräknar mängden data som ska skickas kommer att ändras om så de även tar med vilken typ av film eller serie som tittas på. Anledningen till detta är mycket enkel.

Tecknat material kräver inte samma datamängd eftersom betydligt mindre information finns i varje enskild bild som utgör filmmaterialet. En film som The Avengers: Age of Ultron har extremt mycket information för att kunna visa även de allra minsta detaljerna medan en tecknad film ofta använder stora ytor med samma färg och helt utan detaljer. Det är därmed inte rimligt att den senare ska skicka lika mycket data som den förra, eller hur?

Så algoritmerna ska i framtiden arbeta för att ge användaren en fullgod upplevelse med bra bildkvalitet samtidigt som datamängden hela tiden justeras i bakgrunden. Det finns flera utmärkta anledningar till varför både Netflix och användaren vill ha det så.

Det här betyder ändringen i praktiken

Filmer och serier som har upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar (kallas även Full-HD) skickas i skrivande stund med 4 300 till 5 800 Kbps beroende på titel. I framtiden kommer utvalda titlar istället att skickas med så låg bitrate som 2 000 Kbps beroende på hur innehållet ser ut. Det är alltså under hälften så mycket bild- och ljudinformation som når användaren.

För att göra det måste allt innehåll som Netflix erbjuder kodas om flera gånger i olika upplösningar med olika bitrates. När respektive film- eller serie sen ska visas väljer Netflix den lägsta möjliga kvalitetsnivån utan att upplevelsen påverkas negativt. Om filmtjänsten lyckas blir bandbredden överlag lägre men lagringkravet på servrarna enormt mycket större.

Netflix vs Dvd vs Bluray

Netflix idag – 4 300 till 5 800 Kbps (video och ljud)

Netflix imorgon – 2 000 till 5 800 Kbps (video och ljud)

Dvd – 9 800 Kbps (upp till, endast video)

Bluray – 40 000 Kbps (upp till, endast video)

Kraven på internetanslutningen minskar

Det första är att kraven på internetanslutningen minskar för användaren och inte minst om man använder mobilt internet med begränsad datamängd varje månad. Fiber blir allt vanligare men har man en långsammare anslutning kommer nya algoritmerna att göra stor skillnad.

Andra fördelen är att de med långsamma anslutningar nu kan se filmer och serier i högre upplösningar eftersom hastigheten inte blir begränsande på samma sätt. Detta utan att bildkvaliteten ska förändras till det sämre (det vill vi nog gärna se med egna ögon också).

wiiunetflix3a

Minskar med upp till 20 procent

Upp till 20 procent lägre datamängd säger Netflix sig kunna ordna och det redan till våren. Om det är upp till 20 procent för hela Netflix förbrukning eller för den enskilda användaren vet vi dock inte.

Vi är givetvis mycket glada att de här förändringarna sker, förutsatt att vi inte får sämre bildkvalitet på köpet. Det här är bara en av flera förändringar som är att vänta från filmtjänsten då Netflix sen tidigare har meddelat att de även tittar närmare på mer egenskapat material.

Det märks att Netflix har fått mersmak efter serier som Daredevil och Jessica Jones, två serier som hyllats av press och användare. Under 2016 kommer mängder av mer film och serier som Netflix själva har gjort – ni kan läsa mer om detta i artikeln Netflix storsatsar på eget material under 2016.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.