Canon PowerShot G1 X Mark III — det här måste du veta om kameran

Canon PowerShot G1 X Mark III Front

Canon PowerShot G1 X Mark III är en intressant liten kompaktkamera med stor kamerasensor, svängbar skärm och hög upplösning. Det är också en ruskigt dyr kamera med egenskaper som känns mer lämpade för en lägre prisklass.

– Sensorn är av typen APS-C
– Använder Dual PixelAF
– Långsam slutare
– Inbyggt 3-stegs ND-filter
– Ingen videoinspelning i 4K
– Dålig batteritid
– Ingen extern laddare
– Optisk bildstabilisering
– Vädertålig design

Här listar vi några av de viktigaste punkterna som du bör känna till innan du köper en PowerShot G1 X Mark III. Lanseringspriset är över 11 000 kronor, vilket får sägas vara saftigt tilltaget för vilken kompaktkamera som helst.

Tips: Läs mer om PowerShot G1 X Mark III i vår lanseringsartikel

Kamerasensorn är har formatet APS-C

Kamerasensorn som används har formatet APS-C. Det betyder en väsentligt större sensor än föregångaren PowerShot G1 X Mark II som har en 1-tumssensor. Högre dynamiskt område som betyder fler detaljer i ljusa och mörka områden, samt bättre brushantering vid höga ISO-tal.

Sensorn är ordentligt beprövad och finns bland annat även i spegellösa systemkameran EOS M5 och spegelreflexkameran EOS 77D. Bildprocessorn är Digic 7, även den återfinns de båda kamerorna. Skillnaden mot Digic 6 som bland annat finns i PowerShot G1 X Mark II är är bland annat bättre färgvisning, snabbare datahantering och effektivare objektivkorrigering

Första kompaktkameran med Dual Pixel AF

PowerShot G1 X Mark III är den första kompaktkameran som använder Dual Pixel AF-tekniken från Canon. Det betyder snabbare autofokus både när du tar stillbilder och spelar in videoklipp.

För att Dual Pixel AF ska fungera krävs normalt att man använder ett objektiv som stöder tekniken på en systemkamera. Men eftersom kompaktkameran har ett fastmonterat objektiv följer det med naturligt i konstruktionen.

Har du även en systemkamera med stöd för Dual Pixel AF kan du hitta den officiella listan med objektiv som stöder tekniken här. Och vill du läsa mer om hur tekniken fungerar kan du läsa mer här.

Långsam slutare men inbyggt ND-filter

Normalt är en slutare som klarar ner till åtminstone 1/4000s men PowerShot G1 X Mark III klarar bara halva det, nämligen 1/2000s. Inte tillräckligt för att klara riktigt soliga dagar när man vill använda en stor bländare.

Tacksamt nog har Canon valt att bygga in ett 3-stegs ND-filter som hjälper till. Filtret gör att ljuset begränsas innan det träffar sensorn och därmed minskar du risken för att dina bilder blir för ljusa. Utan det skulle den långsamma slutaren vara en riktig dealbreaker.

Canon PowerShot G1 X Mark III Back
Baksidan med den stora 3-tumsskärmen utsvängd. Enkel design, lättåtkomliga knappar. Perfekt för videoinspelning.

Klarar inte videoinspelning i 4K

Det är egentligen helt otroligt att en kamera som kostar mer än 11 000 kronor vid lanseringstillfället inte har stöd för 4K-upplösning vid videoinspelning. Men PowerShot G1 X Mark III klarar bara 1080p med 60 bilder per sekund.

Faktum är att 60 bilder per sekund också är den maximala hastigheten för videoinspelning. Det kan jämföras med Sony RX100 V som klarar 4K med 30 fps, eller upp till extrema 1 000 fps i lägre upplösning. Den kameran kostar dessutom strax under 9 000 kronor i skrivande stund.

Vidare om PowerShot G1 X Mark III har den en låg bitrate, alltså mängden data som sparas varje sekund du spelar i video. Endast 35 Mbps klarar kameran, vilket åter igen kan jämföras med RX100 V som når 100 Mbps vid 4K-inspelning och 50 Mbps i 1080p.

Dålig batteritid och ingen extern laddare

Om du ska köpa en PowerShot G1 X Mark III måste du vara beredd på att köpa till minst ett eller två batterier. Kameran kan nämligen bara ta runt 200 fotografier per laddning vid normal användning.

Ett originalbatteri (NB-13L) kostar runt 799 kronor, men du kan skaffa bra tredjepartsbatterier för 399 kronor eller mindre. Jupio är ett utmärkt märke som gör riktigt bra batterier. Vi rekommenderar dessa framför originalen som är onödigt dyrare.

Dessutom ingår ingen extern laddare, det måste du köpa till. Även här rekommendera vi en tredjepartsladdare. De brukar kosta strax över hundralappen beroende på vart du köper den.

Inbyggd bildstabilisering

PowerShot G1 X Mark III har inbyggd bildstabilisering som enligt CIPA-standarden ger upp till 4 stegs stabilisering. Det gäller för både stillbild och videoinspelning.

Kameran använder optisk bildstabilisering till skillnad från vissa andra modeller som bara erbjuder elektronisk stabilisering. Den optiska är betydligt effektivare och gör inte att upplösningen påverkas, som med den elektroniska.

Så vad betyder då 4 stegs stabilisering i praktiken? Om du kan ta skarpa bilder utan rörelseoskärpa i 1/200s utan stabilisering, så kan du ta skarpa i 1/50s (alltså en fjärdedel) med stabiliseringen. Det är dock ingen garanti utan bara en siffra för att ge dig en vink om hur bra stabiliseringen kan prestera i teorin.

Vädertålig design

Nej, du kan inte doppa kameran i vatten och tro att den ska klara sig. Däremot kan du med gott mod ta ut din PowerShot G1 X Mark III när regnet hänger i luften. Kameran har vädertålig design som även ser till att hålla dammet utanför kamerahuset.

Vi har sett riktigt dåliga konstruktioner i kameror som i det närmaste främjar damminsug snarare än håller skräpet utanför kameran. Ett bra exempel på det är annars utmärkta Ricoh GR II som tar riktigt bra fotografier – men risken för att damm sugs in till sensorn är ständigt överhängande, och du kan inte rengöra något själv.

Canon PowerShot G1 X Mark III är inte helt tätat mot vatten men ger bättre skydd än många andra kameror. Bara det gör den här kameran riktigt intressant.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.