Framtidsutsikterna för Netflix anses sämre än väntat. Trots en rekordstor skara prenumeranter på totalt 81,5 miljoner – upp med 6,74 miljoner bara under första kvartalet 2016 – så är investerarna försiktiga.
Netflix är utan tvekan världens populäraste filmtjänst med ett brett utbud, bra bildkvalitet och god spridning. Det märks på intäkterna som stannar nära 2 miljarder dollar för årets första kvartal. Det är bara marginellt mindre än vad Wall Street hade väntat.
Det som får investerarna att dra öronen åt sig just nu är en misstro på Netflix förmåga att hålla uppe tillväxten av nya prenumeranter.
Färre prenumeranter andra kvartalet 2016
Andra kvartalet 2016 väntas bara inbringa 2,5 miljoner nya prenumeranter globalt sett varav en halv miljon är amerikanska tittare. En förhållandevis liten siffra i förhållande till första kvartalet med tanke på att samma period förra året gav 3,3 miljoner prenumeranter.
I januari introducerades Netflix till ytterligare 130 länder världen över och det har med stor sannolikhet bidragit till filmtjänstens kraftiga prenumerationsökning under första kvartalet.
Historiskt sätt har Netflix en sämre period under årens andra kvartal, så en minskning kommer inte helt oväntat.
Om det finns något som kan vända den ”negativa trenden” så är det den senaste tidens rykten om att Netflix kan erbjuda offlinestöd i framtiden. Det betyder att användarna ska kunna ladda ned och titta på filmer eller serier utan behovet av en internetanslutning.
Många är det som har hoppats på en sådan funktion men risken för piratkopiering har länge hållit företagen borta från alla sådana tänkbarheter.
Offlinestöd är inte prioriterat
Några månader sedan sade Netflix VD Reed Hastings att offlinestöd inte var prioriterat. De senaste uppgifterna pekar på att det trots allt finns ett intresse inom företaget men fortfarande återstår en del oklarheter.
Netflix behöver exempelvis klartecken från leverantörerna av videomaterialet innan offlinestöd kan aktiveras. Givetvis kan Netflix aktivera film för film, eller filmbolag till filmbolag, men bäst vore såklart att hela katalogen blev tillgänglig.
Vad tycker ni? Är offlinestöd något för er och kan Netflix fortsätta växa?
Lämna ett svar
Visa kommentarer