Musik- och filmbolagen vill att internetoperatörerna begränsar vilka webbsajter du som användare får besöka. Genom att dra Bredbandsbolaget till domstol försökte representanter för miljardindustrierna skapa en vinnande och prejudicerande dom som skulle kunna använda på andra svenska operatörer – en dom som med all sannolikhet hade kritiserats mycket hårt om den faktiskt hade blivit vinnande.
Tacksamt nog så gick musik- och filmbolagen förlorande ur den första domstolsstriden vilket gör att de inte bara misslyckades med att begränsa tillgången till The Piratebay utan de tvingas även betala domstolskostnaderna på 1,4 miljoner kronor – rakt ner i fickan på Bredbandsbolaget.
Förutom att hindra åtkomst till The Piratebay så ville bolagen även att Bredbandsbolaget skulle blockera numera nerlagda Swefilmer, något som är mer roande än något annat. Även här misslyckades man i domstolen och vi kan med stor sannolikhet rapportera om en överklagan inom kort. Musik- och filmbolagen har fram till den 18 december på sig att överklaga och vi kan garanterat räkna med att så också sker.
Lästips: Se alla våra artiklar om piratkopiering här
Upphovsrättshavarna mycket missnöjda
Tills dess är nog Bredbandsbolagets vd Jonas Jegerbom nöjd med utfallet i domstolen. Inför rättegången sade han följande i ett uttalande om åtalet:
”Om vi är medskyldiga till detta, vad är vi då medskyldiga till genom att inte aktivt blockera innehåll? Om vi är medskyldiga till upphovsrättsbrott, kan det väl likväl omfatta hot, förtal, ärekränkning och alla andra brott som sker varje dag på sociala medier? Det här blir början på slutet för internet som vi känner till det idag, om vi får en fällande dom.”
Per Strömbäck är film- och tv-branschens talesperson i målet och han är besviken på det svenska rättsystemet och hoppas på ett bättre utslag i nästa instans. Till Di Digital säger han följande om situationen som är:
”Det är tråkigt att svenska film- och musikskapare, även framöver, kommer ha sämre skydd än sina europeiska kollegor. Sverige går emot Europa. Det här har prövats i många andre europeiska länder och mönstret är att domstolarna väljer att skydda kulturskaparna.”
Om Bredbandsbolaget fälls i högre instanser betyder det att internetoperatörer kan bli åtalbara för andra brott än bara piratkopiering. Det är något Jonas Jegerbom är rädd för och inför kommande domar bör nog domstolen ta sig en ordentlig funderar på hur framtiden ska se ut för internet i Sverige.
Hur ser ni på domen – var det rätt eller fel att fria Bredbandsbolaget?
Lämna ett svar
Visa kommentarer