Film- och musikbranschen får censurera internet — tvingar internetoperatörer till blockering

Pirate Bay skull

Bredbandsbolaget förlorar i svensk domstol och tvingas nu blockera en mängd piratsajter för sina kunder. Bland annat stoppas The Pirate Bay från att kunna användas och beslutet gäller för en treårsperiod.

Domen som nyligen föll betyder att tunga namn som Universal Music, Sony Music, Warner Music och svensk filmindustri nu tvingar internetoperatörer till att censurera innehåll på internet.

Bredbandsbolaget har uttryckt oro över hela processen och menar att det är orimligt att en internetoperatör ska ansvara för vad deras kunder kan titta på. Frågan är nu hur lång tid det går innan operatörerna tvingas blockera andra webbsajter efter musik- och filmbranschens krav.

Om Bredbandsbolaget vägrar blockera de berörda sajterna kan internetoperatören krävas på 500 000 kronor i vite. Och domen går inte att överklaga, så Bredbandsbolaget har bara två val att göra nu — blockera eller betala.

Film- och musikbranschen jublar över domen

Patent- och övermarknadsdomstolen vid Svea hovrätt skriver i ett meddelande kring domen att rättighetshavare till exempelvis film och musik kan få ett domstolsföreläggande mot internetoperatörer som innebär att åtgärder måste tas för att hindra upphovsrättsintrång av andra.

Den största skillnaden mot tingsrättens dom är att vi slår fast att EU-rätten är tydlig, dessutom har det kommit ytterligare en dom från EU sedan tingsrättens dom. Och då tolkar vi svensk lagstiftning i ljuset av EU-rätten, säger Christine Lager.

Det har vi kommit fram till för att det är ett beslut som riktas mot internetleverantören och de har inte gjort något annat änr att erbjuda sina tjänster. Och även om det inte är svårt att vidta de här åtgärderna krävder det ändå vissa insatser. Då har vi tyck att detta var rimligt, fortsätter Christine Lager.

Och efter domen mot Bredbandsbolaget jublar film- och musikbranschen. Per Strömbäck är vd på Film- och tv-branschens Samarbetskommitté och välkomnar dagens besked.

Till IDG säger Per att de välkomnar att rättsläget är klarlagt och det är ett steg i rätt riktning. Enligt honom är det inte ovanligt att ansvaret läggs på mellanhänder som måste agera. Som exempel nämner han banker och penningtvätt som också måste agera vid tecken på brottslighet.

Censurmöjligheten är mycket oroväckande

Det är mycket oroande att film- och musikbranschen nu får möjligheten att censurera svenska internetanvändare. Frågan är nu hur långt de tänker dra sin nyfunna makt till censur och vilka webbsajter som kan drabbas framöver.

Film- och musikbranschen har misslyckats med att erbjuda praktiska och kostnadseffektiva lösningar för digital media i samma takt som att konsumenternas krav ökat. Istället för att hitta smartare lösningar verkar alltså censur vara ett alternativ. Hur lång tid tar det innan lagliga webbsajter som YouTube drabbas av censureringen på något sätt? Eller Vimeo?

Vad stoppar film- och musikbranschen från att attackera webbsajter som är lagliga men rent potentiellt skulle kunna nyttjas för någon form av piratkopiering? Potentialen för missbruk är enorm och skulle kunna jämföras med film- och musikbranschens redan orimligt höga krav på Google om att ta bort påstådda piratlänkar — krav som påverkar fullt legitima sajter.

De aktörer som står bakom internetcensuren är bland annat Universal Music, Sony Music, Warner Music, SVT, TV4-gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More.

Telenor och Peter Sunde kommenterar domen

The Pirate Bays grundare Peter Sunde menar att domen är ett slag mot nätneutraliteten. Han är starkt kritisk och säger att domen inte kommer att påverka nerladdningen nämnvärt.

Att jobba mot censur och för en decentralisering av makt borde stå högst upp på dagordningen för digitala frågor. Dagens dom går i precis andra riktningen. Vi cementerar att de med mest pengar får styra vår infrastruktur och de som inte lyder dem blir medskyldiga, kommenterar Peter Sund om domen mot Bredbandsbolaget.

Även Telenor höjer en kritisk röst. Mobiloperatören säger att de är förvånade över domen och menar att den typen av blockering som nu blir gällande inte har stöd i svensk lagstiftning.

Tjänster för framförallt rörlig bild måste utvecklas och bli mer kundcentrerade och de film-och tv-tjänster som idag växer mest är de som istället för att se internet som ett hot utnyttjar digitaliseringens möjligheter.

Kritiken mot domen har varit kraftfull bara timmar efter att den föll och fler röster är att vänta framöver.

Läs mer om nyheten

Domen: Piratsajterna ska blockeras (SVT)

Bredbandsbolaget fälls – tvingas blockera The Pirate Bay (Sweclockers)

Unik dom: Bredbandsbolaget måste blockera piratsajter (Aftonbladet)

Hovrätten: Bredbandsbolaget måste blockera The Pirate Bay (IDG)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.