Apple beställer 160 miljoner OLED-panel till iPhone 8

Apple iPhone 7

Apple har beställt ytterligare 60 miljoner OLED-paneler inför lanseringen av iPhone 8. Det enligt nyhetssidan The Korean Herald som under måndagen sade att konkurrenten Samsung står för leveranserna och att den sydkoreanska tillverkaren godkänt ordern.


Beställningen ska vara värd kring 4,3 miljarder dollar och är en utökning från de redan beställa 100 miljoner OLED-panelerna. I dagens mobiltelefoner använder Apple skärmpaneler av typen LCD och tidigare var det trott att bara flaggskeppsmodellen av årets iPhone som skulle få OLED.

Med nya beställningen ställer sig nu många undrande till om inte alla tre modellerna som Apple väntas släppa får OLED-paneler. Speciellt då Samsung troligtvis inte är enda leverantören. Tidigare rapporter pekar på att även LG förser Apple med OLED-paneler.

OLED är ett stort lyft från LCD med högre ljusstyrka, bättre färgåtergivning och högre kontrastnivåer än tidigare. Tyvärr är tekniken bakom OLED inte bara bättre, den är också betydligt dyrare och tillgången sämre. Faktum är att tillgången kan bli så dålig att vissa får vänta ett bra tag innan de får tag på en nya generationens iPhone.

Och även kommande Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus kan drabbas av Apples enorma beställningar. Vad vi vet siktar Samsung på att kunna sälja kring 60 miljoner exemplar av sina kommande mobiltelefoner, Apple i sin tur kan nå troliga 200 miljoner.


Oavsett vad Apple och Samsung lanserar i flaggskeppsklassen väntas det bli ruskigt bra telefoner. iPhone firar tio år vilket ger Apple en stor anledning att lansera något storartat. Samtidigt har Samsung Galaxy Note 7, fjolårets stora flopp, att se tillbaka på och visa framfötterna för att återta förlorade kunder.

Vad tror du kommer under 2017 och får vi se de väntade flaggskeppen senare än önskat på grund av OLED-tillgången?