Filmbolaget Paramount Picture utmålade Ubuntu Linux-torrent som piratlänk

Pirate Bay skull

Filmbolaget Paramount krävde att Google tog länkar till helt legal delning av operativsystemet Ubuntu Linux.


När det varje dag skickas miljontals krav från rättighetsinnehavare till Google om borttagande av sökresultat till piratkopierat innehåll, ja då är det inte konstigt om något går fel då och då.

Som att filmbolaget råkar kräva att helt legala torrentsajter eller länkar ska tas bort, helt utan grund eller vett. Helt galet blev det exempelvis när Warner Bros ville att Google skulle ta bort tre av filmbolagets egna sidor. Snacka om att inte ha koll.

Nu kommer dessutom uppgifter om att filmbolaget Paramount Pictures ville att Google skulle ta bort länkar som ledde till torrentfiler för operativsystemet Ubuntu. Torrents som är helt legala då Ubuntu är öppen källkod och fri att sprida.

Av någon anledning menade Paramount Pictures att Ubuntu på något sätt inkräktar på bolagets rättigheter till filmen Transformers: Age of Extinction. Paramount Pictures verkar veta något som vi inte gör om Ubuntu.


Närmast ironiskt blir det att Ubuntus utvecklare Canonical själv sprider distributionen via torrents. Och visst är det logiskt att göra då stora filer som laddas ner kan fördela belastningen från Canonicals servrar till de som laddar ner.

Google tog bort länkarna

copyright-claim-paramount-transformer-2016Mindre kul är att Google faktiskt gick med på att ta bort länkarna. Troligtvis ett misstag men det svider att sökjätten gör ett så grovt misstag. Det får bara inte ske. Oavsett om det skickas tio eller tio miljoner krav.

Det här visar att systemet som är satt i bruk att hitta länkar och rapportera dem till Google som DMCA-takedowns inte är vattentätt. Inte ens nära faktiskt eftersom det uppenbarligen sätter helt legala sajter i fara.

Google är för många den enskilt viktigaste källan till trafik och om ett helt obefogat DMCA-krav gör att en sajt helt tas bort från Google — det kan helt döda en verksamhet på kort tid.

Men vad tycker ni om dessa DMCA-krav som påverkar legala sajter och länkar?

Källa: TorrentFreak (torrentfreak.com)