Åsa-Nisse kan stå Norrköpingsbo dyrt — krävs på 20 miljoner av Nordisk Film

Pirate Bay skull

Filmindustrin fortsätter sin häxjakt mot fildelare och kräver nu 20 miljoner kronor från en Norrköpingsbo. Detta för delningen av filmen Åsa-Nisse.

Det är ingen liten summa som den 25-åriga mannen från Norrköping krävs på av de fem filmbolag som är målsägande i rättegången. Med Henrik Pontén i spetsen menar Nordisk Film att det är en rimlig summa att kräva. Något som försvaret säger är helt orimligt.

Enligt försvaret startade mannen webbsajten Swepiracy när han var 14 år och att det då var mer som ett pojkstreck än något annat. Att det skulle vara grovt brott mot upphovsrättslagen vill de inte höras talas om. Faktum är att de tycker att skadeståndsyrkandet är det mest oskäliga de någonsin hört talas om.

Det ser ut att vara en evig fråga huruvida dessa kravsummor är rimliga eller inte, men att den enskilda individen själv skulle ha kostat filmindustrin 20 miljoner kronor bara för filmen Åsa-Nisse. Vi tvivlar. Det är känt att film- och musikindustrin gärna kräver extrembelopp för minsta lilla fildelning.

Bara titta på initiativet Spridningskollen vill kräva 2 000+ kronor för fildelning av personer som de inte ens kan säga är skyldiga till det. Spridningskollen går bara efter ägaren till internetabonnemanget för den ip-adress som använts för fildelning. De har ingen aning om den personen faktiskt rört en torrentsida eller dylikt.


Den 12 september började rättegången och så fort vi vet mer kommer denna artikel att uppdateras.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.