Du bör installera iOS 10 på din iPhone 5 / iPhone 5c

apple iphone 5

Har du en iPhone 5 eller iPhone 5c? Då bör du installera iOS 10 omgående. Här är anledningen.


Apple följer en negativ trend där gamla mobiltelefoner sällan fungerar med nya versioner av iOS. Ta bara iPhone 4 som nästan lade sig platt fall med iOS 7. Eller iOS 8 och iOS 9 som var märkbart långsammare än iOS 6 med iPhone 4s.

Faktum är att Apple misslyckats med att snabba upp sina gamla telefoner ända sen iOS 6 för iPhone 3gs. Och ni kan ju gissa hur länge sen det var. Av någon anledning har inte utrymmet för förbättringar funnits och konspirationsteorierna är många.

Annat är det med helt nya iOS 10 som fungerar förvånansvärt bra med iPhone 5 och iPhone 5c. Båda telefonerna klarar sig riktigt bra även om det saknas en hel del funktionalitet. Hårdvaran har helt enkelt inte alla de saker som krävs för exempelvis Touch ID och Metal-stöd — men vad gör det när mycket annat finns att använda?

Långsammare laddningstider men identisk batteritid

Tester visar att laddningstiderna för applikationer som Safari, kameran, inställningar, mail och kalender visserligen ökat något. Men batteritiden är identisk med iOS 9 och det är en välkommen nyhet då gamla telefoner ofta har sämre batterier.


I vardagligt bruk med samtal, meddelanden och vanliga applikationer kommer du inte märka någon större skillnad. Tänker du däremot starta spel lär du snabbt märka att det inte går fullt så bra. Grafikkretsen och processorn är tämligen långsamma idag.

Men om vi ska återgå till uppdateringen. Vi rekommenderar att du installerar iOS 10 på din iPhone 5 eller iPhone 5c. Tänker du ändå hålla fast vid dem så är det lika bra att nyttja den sista stora uppdateringen till telefonerna.


Lästips: Apple erbjuder upp till 2 TB lagring på iCloud


Uppgradera hellre till nyare iPhone-modeller

Både iPhone 5 och iPhone 5c är långsamma maskiner sett till dagens mått. Pokémon Go och Shooty Skies lär kännas ryckiga, även om de faktisk fungerar.

Detta har givetvis inte helt med iOS 10 att göra men det är värt att nämna ändå. Nya operativsystemet snabbar inte upp hårdvaran överhuvudtaget. Nyare iPhone 5s är upp till fyra gånger snabbare i spel än iPhone 5 — bara det gör en uppgradering värd att titta närmare på.

För att inte tala om att du missar 64-bitarsversionen av iOS 10, Metal API:n, stödet för slowmotion i filminspelning, annonsblockerare i Safari och nyare Foto-funktioner. Du kan inte heller använda 3D Touch, Touch ID, Apple Pay, Night Shift-läget eller stegräkning utan en Apple Watch.

För allt det måste du uppgradera till en iPhone 6S eller iPhone 6s Plus. Klarar du dig utan 3D Touch kan äldre iPhone 6 och iPhone 6 Plus kanske locka (köp dem begagnat, inte med abonnemang).