Tribler – nya och supersäkra torrentklienten

Tribler

Säkrare och enklare

Tribler är en ny torrentklient som försöker eliminera sårbarheterna i hanteringen av torrentfiler idag. Istället för att förlita sig på enorma torrentsajter som The Piratebay, vilka är sårbara för razzior, så använder man sig av inbyggd indexering och betydligt effektivare teknik för anonym fildelning.

Det behövs alltså ingen tredjepart för att servera torrentlistor – allt finns direkt åtkomligt via Tribler. Det tar bort en av akilleshälarna för de som piratkopierar och ger musik- och filmindustrin än mer huvudvärk än tidigare.

Fortfarande är det möjligt att lägga till torrents från exempelvis oldpiratebay.org men arbetet fortgår med att behovet inte ska finnas i framtiden.

Tor-liknande skydd

Förutom att slippa tredjepartssajter med torrentlistor så vill Tribler erbjuda ökad anonymitet med Tor-liknande skydd. Tekniken är liknande även om systemen inte är kompatibla med varandra. Istället för att en fil som laddas ned går direkt från de som skickar till mottagare så går den via flera användare först för att skapa öka säkerhet.

Allt är krypterat förutom själva grundinformationen som identifierar användaren (anonymt givetvis) som ska ta emot filerna.

Vidare finns inbyggd sökfunktion, användarna kan betygsätta torrents och det finns nedladdningskanaler, eller kategorier som vi istället kan kalla det, om man vill bläddra manuellt.

Orosmoln finns

Problemen med Tribler är flera. Bland annat så finns inga bevis på att klienten faktiskt är säkrare än något annat på marknaden. Säkerheten är inte testad av utomstående part och det är tveksamt om Tribler når samma skydd som Tor-nätverket ger.

Det andra är att ju fler användare som används som mellanhopp för att ge den ökade säkerheten ju långsammare riskerar nedladdningen att bli. Det är givetvis inte så att alla har 100Mbps/100Mbps-internet så räkna med hastigheter lägre än vad vanliga torrentklienter ger.

I framtiden kommer Tribler med all sannolikhet att visa framfötterna på allvar och då har tekniken bakom troligtvis mognat. Vilken torrentklient använder ni idag och varför?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.