8 000 svenska betalkort på Dark Web – är du drabbad?

Hacker

I en nyligen släppt rapport från NordVPN framkommer det att 8 000 svenska betalkort har identifierats på Dark Web. Rapporten visar att totalt sex miljoner stulna kort har hittats. Experter beskriver fyndet av de sex miljoner stulna betalkorten som ”toppen av ett isberg”.

En stor majoritet, 63 procent, av betalkorten tillsammans med ytterligare privat information som hemadress och telefonnummer. Trots flera åtgärder från banker och andra finansiella institutioner så lyckas cyberkriminella helt enkelt komma åt betalkort utan större svårigheter.

Lästips: Hitta din mejl på Dark Web med Gmail

Av de kort som granskades, tillhörde 8 064 (0,2 %) svenska medborgare, vilket placerar Sverige som det 36:e mest drabbade landet globalt. Forskarna beräknade att det genomsnittliga försäljningspriset för ett svenskt bankkort på dark web uppgår till 71,38 kronor (det globala genomsnittet ligger på 72 kronor).

Så här säger NordVPNs rådgivare inom cybersäkerhet, Adrianus Warmenhoven, i ett uttalande:

“Tidigare har experter kopplat betalkortsbedrägerier till brute force-attacker – när en brottsling försöker gissa ett betalkortsnummer och CVV för att använda sitt offers kort. Men de flesta av de kort som vi hittade under vår undersökning såldes tillsammans med offrens e-postadresser och hemadresser, vilka omöjligen kan avslöjas genom brute force. Vi kan därför dra slutsatsen att de har stulits med hjälp av mer sofistikerade metoder, såsom nätfiske och skadlig kod.”

Adrianus Warmenhoven

Genom att sälja databasen som analyserades i studien, skulle cyberkriminella potentiellt kunna dra in över 190 miljoner kronor – långt mer än vad informationen initialt köptes för.

Lästips: Nu säljs premiumkonton för ChatGPT på Dark Web

Förutom betalkortsuppgifterna så inkluderade tusentals kort även extra information om ägarna:

  • 4 000 inkluderade hemadresser
  • 2 700 inkluderade telefonnummer
  • 2 800 inkluderade e-postadresser
  • Cirka 100 betalkort såldes tillsammans med ägarens födelsedatum

Dataintrång som leder till avslöjande av användarkortinformation, tillsammans med adresser och annan personlig information, kan i värsta fall resultera i identitetsstöld.

När gärningspersonen har tillgång till offrets namn, hemadress och e-postadress, kan dessa uppgifter potentiellt missbrukas genom lagliga metoder (t.ex. genom att utnyttja GDPR:s rätt att få tillgång till mer personlig information) för att vidare förbättra identitetsstölden eller för att utföra andra skadliga aktiviteter.

För att skydda sig mot betalkortsbedrägerier rekommenderas det att använda komplexa lösenord, hålla koll på transaktioner genom bankens app, reagera omedelbart vid dataintrång och använda program mot skadlig kod.

FAQ

Vad är priset på ett svenskt betalkort på Dark Web?

NordVPN skriver i en rapport från maj 2023 att ett svenskt betalkort på Dark Web har genomsnittspriset 71,38 kronor. Det globala genomsnittet är 72 kronor.

Hur många svenska betalkort finns på Dark Web?

Den senaste undersökningen från NordVPN visade att det finns minst 8 000 svenska betalkort på Dark Web. Vi måste dock räkna med att det är många fler än så i cirkulation.

Vilken information avslöjas om kortägarna?

Det är inte bara betalkortsnummer som har läckt ut. Till flera tusen betalkort följer det även med hemadress, telefonnummer, mejladress och i ett litet antal fall även födelsedatum.

Hur vet jag om just mitt betalkort är stulet och finns på Dark Web?

Det enklaste sättet att ta reda på det är att hålla koll på kontots transaktioner. Ser du tecken på otillåten användning ska du direkt spärra kortet och anmäla till både bank och polis. Är du osäker generellt kan du begära ett nytt kort direkt istället.

Vilka är de största riskerna med stulna betalkort?

Den första initiala risken är så klart att obehöriga använder ditt betalkort för att handla på internet. Men det finns även en risk att din information används vid identitetsstöld och kan användas för andra, skadliga aktiviteter.

NordVPN och Dark Web

NordVPN är en ledande leverantör av VPN-tjänster, och är känt för att erbjuda robust och tillförlitligt skydd mot cyberhot. Med en sträng ingen-loggningspolicy och toppmodern kryptering, är NordVPN ett bra val för de som vill förbättra sin online-säkerhet och integritet.

Dark Web är en del av internet som inte är indexerad av traditionella sökmotorer och kräver särskilda verktyg för åtkomst, såsom Tor-browsern. Det är känt för att vara en plats där olaglig aktivitet, inklusive försäljning av stulna data och illegala varor, kan äga rum med viss grad av anonymitet.

Se hela rapporten från NordVPN här (pdf).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.