Xiaomi Mi Band 4 är officiell efter att ha presenterat på ett evenemang i Kina. Aktivitetsarmbandet släpps i två varianter och efterföljer populära Mi Band 3 som släpptes i maj 2018.
- Färre träningsfunktioner än alternativen från Fitbit och Garmin
- Flera Kina-knutna tjänster som inte fungerar i Europa
- Pulsmätare och vattentålig till 5 ATM (50 meter)
- Lästips: Fitbit Charge 3 – bra att veta innan du köper aktivitetsarmbandet
Xiaomi Mi Band 4 släpps initialt på den asiatiska marknaden. Det är i skrivande stund oklart om aktivitetsarmbandet når den europeiska marknaden. Men om den gör det så blir den en tuff konkurrent.
Grundmodellen kostar runt 240 kronor, omräknat från 20 pund, medan en lite dyrare variant med inbyggd NFC kostar runt 300 kronor. Det är den enda skillnaden på de båda varianterna; alltså NFC.
Den största uppgraderingen med Xiaomi Mi Band 4
Xiaomi Mi Band 4 har en 0,95-tums OLED-skärm med full färgvisning. Det är den i särklass största uppgraderingen från Mi Band 3 som, visserligen också är OLED, men i gråskala.
Skärmen har också ökat i storlek och är en pekskärm precis som tidigare. Och med färgstöd får Xiaomi större möjligheter att skapa mer personliga urtavlor som tilltalar användarna. Faktum är att det finns hela 77 olika varianter av urtavlor för Mi Band 4.
Ovanpå skärmen sitter reptåligt glas som ska stoppa repor och annat otyg som förstör OLED-panelen. Vi rekommenderar dock att du skaffar ett ordentligt skärmskydd då reptåligt glas sällan är repfritt speciellt länge.
Aktivitetsarmband med få träningsfunktioner
Xiaomi Mi Band 4 har visserligen en pulsmätare för handleden, och du kan räkna antalet steg, men utöver det är funktionerna i Mi Band 4 tämligen få.
Du har de sedvanliga profilerna för olika sportaktiviteter som cykling, löpning och även simning. För den senare kan Mi Band 4 – tack vare en ny, sex-axlad sensor – identifiera freestyle, ryggsim, bröstsim och medley.
Vattentåligheten anges till 5 ATM, så du bör undvika att dyka eller utföra snabba vattensporter med aktivitetsarmbandet.
Det finns även sömnmätning som kan avläsas i den tillhörande mobilappen för Android och iOS.
Upp till 20 dagars batteritid
Xiaomi Mi Band 4 har upp till 20 dagars batteritid beroende på hur aktivt du nyttjar träningsfunktionerna. I praktiken bör den siffran hamna lite lägre eftersom officiella siffror sällan håller i praktiken hos användarna.
Det finns en inbyggd mikrofon som gör att du kan kommunicera med Xiaomis egna, digitala assistent. Assistenten är endast tillgänglig på den kinesiska marknaden och det lär nog dröja innan den (om någonsin) når Europa och USA.
Som ovan nämnt släpps Xiaomi Mi Band 4 i två varianter. En med NFC-stöd och en billigare variant utan.
Enda anledningen till att välja den med NFC är stödet för kontaktlösa betalningar. Och för oss i Europa lär det inte vara aktuellt eftersom Xiaomis betallösning ändå inte finns här. Och sannolikt inte släpps utanför Kina på ett bra tag.
Notifikationer som du inte kan svara på
Tack vare den större skärmen är det nu lättare än någonsin att se inkommande notifikationer från mobiltelefonen.
Problem är bara att man inte kan svara på dem. Om du får ett mejl, ett meddelande från WhatsApp eller Messenger, så måste du ändå fiska upp mobilen om du vill skicka ett svar. Inte ens förprogrammerade svar eller emojis finns att använda.
Det, och faktumet att Xiaomi Mi Band 4 är så tätt knutna till Kina-specifika tjänster gör att vi tvekar om den här modellen.
Visst kostar liknande modeller från Garmin och Fitbit åtskilligt mycket mer, men då får du också många fler funktioner och kontaktlösa betalningslösningar som fungerar i Sverige.
Xiaomi Mi Band 4 släpps till kinesiska butiker den 16 juni 2016. Cirkapriset är från låga 240 kronor.
Lämna ett svar
Visa kommentarer