Fitbit Charge 3 – bra att veta innan du köper aktivitetsarmbandet

fitbit charge 3

Fitbit Charge 3 är ett aktivitetsarmband som släpptes i oktober 2018. Det är fjärde modellen i Charge-serien och en stor uppgradering jämfört med tidigare modeller. Här tipsar vi om allt du måste känna till innan du gör ett köp.


Fitbit Charge 3 är ett steg framåt för den populära Charge-serien med aktivitetsarmband. Modellen är lättare, bättre designad och mer funktionsrik än sina föregångare. Och den finns i två varianter där vi tveklöst rekommenderar att du köper den ena över den andre.

Innan du betalar mer än 1 500 kronor på aktivitetsarmbandet så är det viktigt att du känner till några av dess egenskaper och problem. Den som får Charge 3 att fungera korrekt får en utmärkt produkt som ger riktigt bra insikter om såväl vardagsaktiviteter som träningar och nattsömnen.

Om du har otur kan du däremot få ett nära oanvändbart aktivitetsarmband på handleden. Läs längre ner om ett av de största problemen som drabbat Charge 3-användarna.

Det viktigaste om Fitbit Charge 3

1. Bra och dåligt med Fitbit Charge 3

Bra med Fitbit Charge 3

 • Lättviktig och bekväm att bära
 • Lång batteritid
 • Detaljerad information din sömn
 • Bra stöd för Fitbits ekosystem
 • Vattentät design
 • Pålitlig automatisk träningsmätning

Dåligt med Fitbit Charge 3

 • Begränsat med appar
 • Ingen inbyggd GPS
 • Pulsmätaren är inte bäst i klassen
 • Fitbit Pay finns bara i SE-varianten
 • Begränsade notifikationer
 • Fitbit vägrar integration med Apple Health och Google Fit

2. Fitbit Charge 3 använder en stor, monokrom OLED-skärm

Nej, Fitbit Charge 3 är inte det bästa valet om du vill ta emot, läsa och skicka meddelanden direkt från handleden. Men modellen är bäst hittills i serien på det. Den monokroma OLED-skärmen har blivit 40 procent större från föregående modell och är tydligare, mer kapabel än tidigare.


Den större skärmen gör det enklare att se notifikationer samt hantera inbyggda funktioner som alarm, timers och visning av väder. Räkna med att det tar lite tid att lära sig alla sveprörelser och att du får öva lite innan de känns helt praktiska.

3. Induktiv sidoknapp som kan vara knepig att lära sig till en början

Fitbit Charge 3 använder en induktiv sidoknapp som inte sticker ut från sidan på aktivitetsarmbandet. Eftersom den inte är en fysisk knapp som måste tryckas in rent fysiskt är det en del mindre som kan gå sönder, vilket hjälper för hållbarheten.

Eftersom den är induktiv krävs ett vist handlag för att den ska fungera. Du kan behöva öva en tid innan du får den att reagera korrekt vid beröring. Tänk på att inte trycka hårdare bara för att den inte gör som du vill – det kommer nämligen inte att hjälpa.

fitbit charge 3 kurvad design
Rundare kanter gör Fitbit Charge 3 bekvämare på handleden.

4. Bättre kurvade design som ligger skönare mot handleden

De tidigare modellerna i Charge-serien har varit tämligen platta vid själva basen som ligger mot handleden. Det har gjort dem opraktiska för en del när den raka designen inte blir naturlig för kroppen. Fitbit Charge 3 ändrar på detta med en mycket bättre konstruktion.

Dessutom är Fitbit Charge 3 betydligt lättare än föregångaren Charge 2 – endast 29 gram vilket är en sänkning från 36 gram. Det låter kanske lite, men skillnaden är märkbar. Och med det flätade armbandet till ”Special Edition”-modellen blir Charge 3 riktigt skön på handleden.

5. Helt vattentät konstruktion för dig som simmar

De tidigare modellerna i Charge-serien tålde svett, stänk och regn. Med Fitbit Charge 3 blir konstruktionen äntligen helt vattentät, likt med Flex 2-modellen. Och det ner till 50 meters djup. I praktiken betyder det att du kan ta med din Charge 3 på simturen, i duschen och liknande.

Fitbit har byggt in en ny funktion för simmare där aktivitetsarmbandet kan identifiera varje längd och avståndet du simmar. Allt synkroniseras som träning till ditt Fitbit-konto via mobiltelefonen eller datorn.

6. Problem att synkronisera med Fitbit Charge 3 plågar användarna

Fitbit Charge 3 har stora problem med att synkroniseringen till mobiltelefonen inte fungerar korrekt. Det tar inte många minuter att hitta mängder av sura användare som inte kan skicka data till sin mobiltelefon, ta emot notifikationer eller i värsta fall inte ens använda sina aktivitetsarmband.

Vi rekommenderar att du läser på ordentligt om problemen innan du köper Fitbit Charge 3. I många fall fungerar synkroniseringen i några dagar eller veckor, för att sedan helt mystiskt bara sluta. Därför kan din ångerrätt gå förlorad innan du får problem, och räkna inte med hjälp av Fitbit.

Här ett av många exempel på frustrerade användare:

”Had it 24 hours. Synced, updated, worked all day until 9:11pm then stopped syncing. Tried all here. Tried charging. Doesn’t seem to charge anymore. Tried to reboot on the charger cable but no luck. It randomly vibrates like it is getting intermittent presses. No indication if charging or rebooting. Lemon? Have rebooted phone Bluetooth off/on removed device etc. help!” – Chuck2810 på det officiella Fitbit-forumet.

7. Du kan byta armbandet om du vill

Den centrala enheten i Fitbit Charge 3 hålls kvar på din handled av ett utbytbart armband. Med standardmodellen väljer du antingen S/M eller L efter vilken omkrets du har på handleden. Det går att köpa till extra armband direkt från Fitbit eller tredjepart om du vill.

Vi rekommenderar att du köper Fitbit Charge 3 Special Edition där det ingår hela tre armband. Antingen ett flätat eller ett sportarmband direkt på centralenheten, och två extra standardarmband i både S/M och L. Prisskillnaden är runt 200 kronor, så det är helt klart värt att köpa Special Edition.

fitbit charge 3 special edition
Fitbit charge 3 SE med flätat armband och sportarmbandet.

8. Fitbit Charge 3 vs Charge 3 Special Edition

Fitbit Charge 3 finns i två varianter – vanliga Charge 3 och Charge 3 Special Edition. Listan över skillnader är inte speciellt lång, men det är viktigt att du vet vad som ingår i den dyrare specialmodellen.

Fitbit Charge 3Fitbit Charge 3 Special Edition
ArmbandKlassiska armbandet (S/M eller L)Klassiska armbandet (både S/M och L)
Flätat eller sportarmband (både S/M och L)
Fitbit PayInget stöd för Fitbit PlayStöd för Fitbit Pay (NFC)
LaddningskabelProprietär kabel ingårProprietär kabel ingår
PrisCirka 1 600 kronorCa 1 800 kronor

Det är absolut värt att köpa Special Edition om du kan det. Anledningen är inte bara att du kan betala med Fitbit Pay (om du har rätt bank), du får många fler armband som annars kostar dig extra att köpa. 

Det flätade armbandet och sportarmbandet kostar runt 500 kronor att

9. Svårt att hitta skärmskydd till Fitbit Charge 3

Fitbit Charge 3 använder Gorilla Glass som skyddar skärmen mot repor och stötar. Vi rekommenderar att du köper till extra skärmskydd som läggs utanpå skärmen. Det kostar några tior extra, påverkar inte touch-funktionen och gör att din Charge 3 håller längre.

Tänk på att skärmskydd till Fitbit Charge 3 är svåra att få tag på i butik. Vill du vara helt säker beställer du skärmskydden på internet samtidigt med aktivitetsarmbandet. Varför chansa och riskera en repig eller krossad skärm som inte går att laga – när den kunde ha skyddats för några tior?

10. Pulsmätaren är bra för motionärer – inte entusiasterna

Fitbit förbättrar pulsmätaren för varje ny modell och Charge 3 är inget undantag. Men du bör inte se den som helt tillförlitlig. I många recensioner pekas pulsmätaren ut som ett osäkert kort under träning med felaktiga mätresultat som bara indikerar en ungefärlig puls. Mätningar vid vila eller bara under dagsaktiviteterna fungerar det däremot mycket bättre.

Om du planerar att använda pulsmätning aktivt under träningar rekommenderas ett pulsband och en tillhörande sportklocka som stöder sådana. Fitbit Charge 3 stöder dessvärre inte pulsband, så det är givetvis en liten besvikelse.

11. Saknar GPS – men kan använda mobiltelefonens

Fitbit Charge 3 marknadsförs mot motionärer, men om du tänker ta med aktivitetsarmbandet på löprundan bör du veta att det inte finns inbyggd GPS. Visst kan du ansluta Charge 3 till en mobiltelefon och använda dennas, men då kan du helt skippa armbandet och bara ta mobilen i fickan. Inte helt praktiskt.

12. Fitbit Charge 3 är utmärkt för att mäta din sömn

Fitbit Charge 3 har en inbyggd SpO2-sensor som mäter syremättnaden i blodet. Denna tillsammans med vanliga pulsmätaren hjälper aktivitetsarmbandet att förstå dina sömnvanor bättre än tidigare modeller. Bara ha Charge 3 på handleden när du går och lägger dig, när du vaknar synkroniseras ditt sömnbeteende direkt till Fitbit-kontot via mobiltelefonen.

fitbit charge 3 laddare

13. Fitbit Charge 3 använder en dyr, proprietär laddare

Om du tappar bort laddaren till din Fitbit Charge 3 kostar det dig flera hundralappar att ersätta den. Fitbit har nämligen fortsatt att använda en proprietär laddare istället för exempelvis microUSB eller nyare USB-C som många andra prylar har.

Om man ser till utrymmet på Charge 3 så är det kanske inte ett så konstigt val. Men det betyder att du måste betala minst 200 kronor för en ny laddare, istället för en tjuga för en microUSB-kabel. 

fitbit charge 3 sportarmband
Sportarmbandet till Fitbit Charge 3

14. Bästa armbandet till Fitbit Charge 3 är sportarmbandet

Osäker på om du vill ha standardarmbandet, det flätade armbandet eller sportarmbandet till din Fitbit Charge 3?

Det absolut bästa valet är sportarmbandet. Det är det mjukaste, bäst sittande armbandet av de tre. Du får utmärkt ventilation och de många hålen gör att du enkelt får aktivitetsarmbandet att sitta skönt på handleden.

En viktig detalj är att det flätade armbandet inte är så mjukt som det ser ut på bilderna. Det är betydligt hårdare och strävare än man kan tro. Ett tips är att välja modellen med sportarmband och köpa till ett flätat armband i efterhand från tredjepart.

15. Dålig kontakt mellan Fitbit och armband

När armbandet sitter fast på din Fitbit Charge 3 kan du dra med fingrarna från armbandets kant och mot skärmen. Om du känner en skarp kant är risken att armbandets kontakt och din Fitbit inte ligger ordentligt mot varandra.

Prova att ta av bandet från din Fitbit och sätt på det igen. Det får inte glappa det minsta, annars kommer det att samlas skräp och hudavlagringar som du inte vill ha där.

När vi testar en Fitbit Charge 3 Special Edition så glappar ett av tre medföljande armband. Så det är inte nödvändigtvis din Fitbit som är felaktig, utan armbandet du använder. Reklamera armbandet eller köp ett nytt i butik som du kan testa.

Läs mer om Fitbit Charge 3

Vi rekommenderar att du läser på ordentligt innan du köper en Fitbit Charge 3. Det finns många aktivitetsarmband och sportklockor som hjälper dig att mäta dina dagliga aktiviteter och träningar. Frågan är om just den här modellen är rätt för dig.

Här under tipsar vi om några bra recensioner som du kan läsa. Det är helt klart värt att gå in på djupet för att första vad du sätter på handleden. Du kan även besöka den officiella produktsidan hos Fitbit för att läsa mer. På Prisjakt hittar du de senaste priserna för både vanliga Charge 3 och Charge 3 Special Edition.

M3: Fitbit Charge 3: Funktionellt aktivitetsarmband med tveksam prissättning.
Läs recensionen här.

Aftonbladet: Aktivitetsarmband med motivation. Fitbits bästsäljare har blivit ännu bättre – men inte perfekt.
Läs recensionen här.

Digital Trends: Fitbit Charge 3 samlar alla de grundläggande funktionerna i en stilren aktivitetsmätare.
Läs recensionen här.

Tom’s Hardware: Fitbit har fortfarande inte skapat en perfekta aktivitetsmätaren. Men Charge 3 är ett steg i rätt riktning.
Läs recensionen här.

Wired: Dyr för vad du får, automatisk träningsmätning är inte perfekt. Det är nästan en smartklocka, så varför inte bara köpa Versa?
Läs recensionen här.