Fitbit Versa – bra att veta innan du köper sportklockan

fitbit-versa

Fitbit Versa är en sportklocka som släpptes i april 2018. Det är en populära modell med bra avvägningar mellan pris, kvalitet och funktionalitet. Här får du de bästa tipsen och råden om Fitbit Versa.


Fitbit Versa är en kompromiss där du betalar ett jämförelsevis lågt pris för en semi-smart sportklocka, men utan att få alla funktioner från exempelvis en Apple Watch. Modellen är inriktad mot aktivitet och träning med praktisk hjälp från Fitbit för ett så bra resultat som möjligt.

Det finns en hel del som du måste tänka på innan du köper och använder en Fitbit Versa. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste punkterna så att du är helt säker i ditt köp. Och vi börjar med att summera några av de recensioner omfattande recensioner som finns om Fitbit Versa.

Uppdateringar till artikeln

 • Uppdaterad 2019-01-04: Lade till länk till svenska manualen för Fitbit Versa
 • Uppdaterad 2019-01-02: Lade till avsnitt om appar till Fitbit Versa
 • Uppdaterad 2018-12-21: Information om Fitbit OS 3.0

Fitbit OS 3.0 är släppt till Fitbit Versa

Fitbit OS 3.0 är en stor uppdatering till mjukvaran i Fitbit Versa och Ionic. Fitbit OS 3.0 ger en bättre översikt med tydligare information om dina aktiviteter, och antalet steg för att se data har minskat betydligt. Bland annat för träningsdata och sömnmätningar.

Fitbit har lagt till tio nya applikationer med Fitbit OS 3.0. Bland annat Myswimpro, Fitbark, Noonlight och Trx. Sportklockan har fortfarande extremt begränsat antal att använda, men det är ett bra steg framåt. Och det blir bättre med nya API:er åt utvecklarna.


Fitbit OS 3.0 har fått två nya API:er – en för träning och en för forskning. De kan bland annat användas för att se data om skidåkning; exempelvis antal åk i en backe, hastighet, distanser och mer. De gör det även möjligt att se data om när du åker skateboard och spelar tennis.

Fitbit OS 3.0 är släppt och bör kunna installeras på din Versa och Ionic redan idag.

Bästa tipsen för Fitbit Versa

1. Bra och dåligt med Fitbit Versa

Det finns många bra recensioner om Fitbit Versa. För att du ska slippa gå igenom alla så summerar vi deras positiva och negativa upplevelser med sportklockan här. Notera att det kan vara bra att läsa en del tester ändå för att få en större bild av hur Versa fungerar.

Bra med Fitbit Versa

 • Tunn och lättviktig design
 • Fyra dagars batteritid
 • Utmärkt sömnanalys
 • Användarvänligt gränssnitt
 • Prisvärd
 • Vattentät konstruktion

Dåligt med Fitbit Versa

 • Begränsad app-butik med ett fåtal applikationer
 • Ingen inbyggd GPS
 • Begränsad visning och användning av notifikationer
 • Opålitlig pulsmätning vid tung träning

2. Upp till fyra dagars batteritid – sämre än Fitbit Charge 3

Idag har många smartklockor upp till 24 timmars batteritid, vilket betyder att du måste sätta din klocka på laddning innan du lägger dig. Varje kväll. Med Fitbit Versa slipper du det eftersom batteriet klarar upp till fyra dagars drift per laddning. Den siffran beror givetvis på hur mycket du använder sportklockan och till vad.

Fyra dagar kan jämföras med syskonmodellen och aktivitetsarmbandet Fitbit Charge 3. Med den får du hela sju dagars användning per laddning, vilket till stor del beror på den mindre och monokroma OLED-skärmen. Om batteritid och aktivitetsmätning är viktigast för dig så kan Charge 3 vara ett bättre val än Versa.

Tips: Tänk på att batteriet behöver laddas några gånger innan du får full kapacitet. Räkna därför inte med fyra hela dagars användning de första dagarna veckorna.

3. NFC finns i båda Fitbit Versa-varianterna

Fitbit Pay fungerar med alla varianter av Fitbit Versa – om du köper din sportklocka med nordiskt ursprung. Till skillnad från Fitbit Charge 3 där den behövliga NFC-kretsen för kontaktlösa betalningar bara finns i Special Edition, så har Versa samma krets i alla varianter på svenska marknaden.

Det skiljer sig från exempelvis den amerikanska varianten där NFC-kretsen bara finns i Special Edition. Vi rekommenderar att du kollar noga så att du inte köper en Fitbit Versa som är gråimporterad från utlandet. Detta för att undvika framtida problem om du vill använda Fitbit Pay i Sverige.

4. Du kan svara på meddelanden med Fitbit Versa – om du har en Android-telefon

Fitbit Versa är utmärkt för att ta emot och svara på meddelanden. Notifikationerna är tydliga och praktiska, till skillnad från aktivitetsarmbanden vars små skärmar inte är lika praktiska för notifikationer från mobiltelefonen.

Med funktionen Quick Replies kan du med ett knapptryck svara på meddelanden med förinställda svar. Du ställer in vilka svar du vill kunna använda i Fitbit-appen till din mobiltelefon. Notera att snabbsvar bara fungerar med Android-telefoner. Har du en iPhone går det inte att svara på meddelanden.

5. Fitbit Versa saknar inbyggd GPS

Fitbit Versa saknar en inbyggd GPS. Det är en av de stora skillnaderna mot ”riktiga” sportklockor ur exempelvis Garmin Forerunner-serien. Det betyder att du inte får hundraprocent träningsdata när du är på löprundan. Om du inte tar med din mobiltelefon vill säga.

Fitbit har nämligen gjort så att Fitbit Versa kan använda GPS:en i din mobiltelefon för exakt positionering. Det betyder så klart att du måste ha en extra pryl i fickan på rundorna, men i gengäld får du exakta avstånd och mer tillförlitlig stegräkning.

6. Du kan byta armbandet på din Fitbit Versa

fitbit versa milanese loop
Inte nöjd med armbandet som medföljer din Versa? Du kan enkelt byta.

Det finns en hel rad med olika armband att välja till Fitbit Versa. De officiella kostar några hundralappar beroende på modell, men du kan alltid välja från tredjepart om du vill komma ner lite i pris.

Det finns i huvudsak tre varianter av armband att välja mellan – gummi och flätat armband. Till skillnad från med Fitbit Charge 3 så kan du inte välja ett sportarmband med luftande hål, vilket är lite förvånande. Däremot kan du välja samma flätade variant i både lila och gråsvart.

Tips: Prova sportarmbandet först (följer det inte med ett – köp till direkt) eftersom det är bäst för både aktivitet och vardagsbruk. Det är luftigare, bekvämare och smidigare att använda än standard-armbandet.

Armband från tredjepart ökar antalet varianter ytterligare, bland annat med armband i stål och läder. Tänk på att färgen på själva sportklockan beror på vilket armband som sitter på den vid köpet. Köper du Fitbit Versa Special Edition med lilarosa armband är också din Versa i samma stil, nämligen rosaguld.

7. Fitbit Versa fungerar med trådlösa hörlurar – men inte helt utan problem

Du kan lagra upp till 300 låtar i Fitbit Versa. Genom att ansluta sportklockan till ett trådlös nätverk så kan du skicka över DRM-fria låtar direkt från exempelvis din dator. Tänk på att nerladdningar från Apple Music och Spotify alltså inte kommer att fungera.

Genom att ansluta trådlösa hörlurar till Fitbit Versa kan du lyssna på låtarna när du tränar, utan behovet av en mobiltelefon. Praktiskt eller hur?

Många användare rapporterar dock att de har problem med anslutningen mellan Versa och hörlurar. Antingen går det inte att koppla enheterna med varandra, eller så är uppspelningen drabbad av missljud och låtar som hoppar i uppspelningen. Och det verkar som att det är lite av en chansning om det fungerar bra eller inte.

8. Fitbit Versa har tre knappar och pekskärm

Tre knappar och en pekskärm, det är grunden när du manövrerar din Fitbit Versa. Knapparna gör det enkelt att hoppa fram och tillbaka i menyerna samt apparna. Helt klart ett lyft över den enda knapp som Fitbit Charge 3 har på sin vänstra sida.

Här är grunden i hur knapparna fungerar på Fitbit Versa:

 • Vänstra knappen: Bakåt när du kollar en app, långtryck öppnar snabbinställningarna
 • Övre högra knappen: Från hemskärmen öppnas den övre vänstra appen i app-dockan, långtryck öppnar notifikationerna
 • Nedre högra knappen: Från hemskärmen öppnas den nedre vänstra appen i app-dockan.

Och så här fungerar den grundläggande geststyrningen i Fitbit Versa:

 • Svep uppåt: Öppnar Idag-rutan med dagliga statistik och tips
 • Svep neråt: Visar notifikationerna
 • Svep vänster: Visar app-dockan med dina appar

Det finns så klart mer att tänka på än de sex punkterna ovan. Men de ger dig en snabb inblick kring den enklaste navigeringen med sportklockan.

9. Fitbit Versa vs Versa Special Edition

fitbit versa special edition
Notera skillnaden i färgen på Versa efter vilket armband som medföljer.

Fitbit Versa finns i två varianter – vanliga Versa och Versa Special Edition. Skillnaderna mellan de båda är minst sagt få och i praktiken är det enda du betalar för ett extra armband. Här är den kompletta listan över vad som medföljer i lådorna.

Fitbit Versa

 • Fitbit Versa
 • Klassiskt armband (S/L)
 • Laddningskabel

Fitbit Versa Special Edition

 • Fitbit Versa
 • Klassiskt armband (S/L)
 • Flätat armband (S/L)
 • Laddningskabel

Den enda skillnaden är alltså ett extra arm band i storlekarna small och large. I praktiken sparar det dig inte speciellt mycket pengar jämfört med att köpa armbandet separat, och funktionaliteten är identisk mellan båda Versa-varianterna. Så välj det som passar plånboken bäst.

10. Fitbit och Google Fit är inte kompisar

fitbit-google-logos

Fitbit har hårdnackat vägrat öppna för officiell synkronisering med Google Fit. Det betyder att du inte kan flytta din träningsdata till Google via Fitbit om du vill det. Och kanske är det inte konstigt eftersom Fitbit vill behåll dig inom sitt egna ekosystem med appar och träningsprylar.

Det negativa för exempelvis Pokémon Go-spelare är att träning med bara sportklockan inte kan räknas till antalet steg i spelet. Och därmed kan du förlora åtskilliga kilometer eller till och med mil om du tränar ofta.

Vad du däremot kan göra är att ansluta en tredjepartsapp som flyttar din träningsdata från Fitbit till Google. Det är givetvis en risk eftersom appen kan läsa all din data, och sälja den vidare. Även om sannolikheten kanske inte är skyhög.

Tips: Vill du använda Google Fit? Skaffa en smartklocka med Wear OS så räknas stegen från smartklockan, och du kan tillgodose dig alla i Pokémon Go. Skagen Falster 2 är snygg och stilren, Ticwatch E är plastigare, men billig och praktisk.

Så synkroniserar du Fitbit med Google Fit

google-fit-logo-2019

Det är inte svårare än att ladda ner en app från Google Play Store, logga in på Fitbit och därefter Google. Här är de enkla stegen.

 1. Gå till Google Play Store, ladda ner FitToFit och öppna appen
 2. Logga in på ditt Fitbit-konto när du uppmanas göra det
 3. Ge FitToFit full åtkomst till ditt Fitbit-konto (tänkt efter två gånger innan du gör det, du kan alltid ta bort åtkomsten igen senare)
 4. Ge FitToFit åtkomst till din Google Fit-data
 5. Välj datumintervallet som överföringen ska gälla
 6. Vänta tills processen är avslutad – det kan ta lång tid om du försöker synkronisera flera månaders träning

Det tar bara minuter att komma igång och föra över all data. Det är helt kostnadsfritt och stegen ovan är busenkla. Bara följ instruktionerna på skärmen, de är lätta att förstå och det är bara några få klick som behövs.

Om du vill slippa använda en tredjepartsapp är vårt råd är att inte köpa en Fitbit-pryl om du spelar Pokémon Go. Då är det bättre med en Wear-klocka eller liknande.

11. Så mycket kostar Fitbit Versa om du köper idag

Fitbit Versa introducerades med cirkapriset 1 999 kronor och Fitbit Versa Special Edition med cirkapriset 2 299 kronor. Sedan dessa har ingendera modell haft någon större prissänkning. Inte ens under Black Friday och Cyber Monday.

Fitbit Versa har regelbundna prisjusteringar mellan cirka 1 800 och 1 900 kronor. Som lägst kostade modellen 1 690 kronor tidigare i juli 2018 och endast 1 490 kronor i december 2018.

Fitbit Versa Special Edition hoppar regelbundet mellan cirka 2 100 och 2 300 kronor. Vid några tillfällen har modellen gått ner till under 2 000 kronor, men det är inte ofta.

Det finns ingen anledning att vänta på större prissänkningar eftersom priserna inte ändras speciellt mycket. Först runt april 2019 räknar vi med en prisjustering när Fitbit Versa 2 eventuellt kan presenteras.

Här hittar du de senaste priserna och lagerstatus på Fitbit Versa och Versa Special Edition:

12. Fitbit Versa vs Fitbit Charge 3

fitbit charge 3

Fitbit Versa eller Charge 3. Vad skiljer dem åt och vilken borde jag välja? Den frågan har vi fått flera gånger sen artikeln först publicerades. Och svaret är tämligen enkelt i våra ögon.

Här är de största skillnaderna mellan Fitbit Versa och Charge 3:

Fitbit VersaFitbit Charge 3
SkärmStor OLED-skärmLiten OLED-skärm
Batteritid4 dagar7 dagar
MusikUpp till 300 låtarNej
DesignSport/smartklockaAktivitetsarmband
ApparApp-galleriNej
Storlek39,95 x 39,5 x 11,24 millimeter (L x B x H) 38 x 18,3 x 11,8 millimeter (L x B x H)
Vikt30 gram36 gram

Ditt val kommer i slutändan att handla om huruvida du vill ha ett mindre, tunnare aktivitetsarmband på handleden, eller en mer klockliknande pryl. Det är den absolut största skillnaden.

Du kan läsa mer om vad man ska tänka på inför ett köp av Fitbit Charge 3 här.

13. Fitbit Versa vs Fitbit Ionic

fitbit ionic

Fitbit Versa eller Ionic. Båda sportklockorna har smarta funktioner, men de skiljer sig en del i design och användning. Här är några av de absolut viktigaste skillnaderna mellan modellerna.

Här är de största skillnaderna mellan Fitbit Versa och Ionic:

Fitbit VersaFitbit Ionic
Batteritid4 dagar7 dagar
Fitbit PayJa, både i Versa och Versa Special EditionJa
GPSNej, använder mobilensJa, är inbyggd
Storlek39,95 x 39,5 x 11,24 millimeter (L x B x H) 38,59 x 12,2 millimeter (W x H)
Vikt30 gram50 gram

Fitbit Versa är en mindre, nättare sportklocka som väger mindre än Ionic. Ett mer praktiskt alternativ om du inte behöver inbyggd GPS, vilket är den stora skillnaden förutom designen.

14. Pulsband fungerar inte med Fitbit Versa

Det är ingen nyhet att pulsmätarna i aktivitetsarmband, sport- och smartklockor inte är tillförlitliga, speciellt inte vid tung träning. Om du vill ha en så korrekt pulsmätning som möjligt behövs ett pulsband som fästs över bröstkorgen.

Tyvärr stöds inte pulsband av Fitbit Versa. Istället är du låst till den inbyggda pulsmätaren i sportklockan.

Tips: Bra att veta om pulsmätningen med Fitbit Versa är att den har olika intervall beroende på om du tränar eller inte. Vid träning mäts pulsen en gång per sekund. Om du inte tränar minskar mätningarna till var femte sekund.

Pulsmätaren är en av de bättre hittills från Fitbit och du får hyggligt tillförlitliga mätningar vad normal användning. Om du däremot pressar dig hårdare vid explosiva träningar som tyngdlyftning och liknande – då bör du ta alla pulsmätningar med en stor nypa salt.

15. Appar till Fitbit Versa

Fitbit Versa har stöd för appar. Det betyder att du kan lägga till nya funktioner efterhand som du behöver dem. Exempelvis om du vill styra musiken på Spotify, styra dina Philips Hue-lampor eller kolla din kalender. I skrivande stund är apparna få, men det finns några godbitar att prova.

Här är några smarta tips på bra appar till din Fitbit Versa:

 • Philips Hue: Har du smarta lampor från Philips Hue-serien är den här appen ett absolut måste. Styr lamporna i alla dina rum. Du slipper resa på dig eller ens nå mobiltelefonen. Allt finns på handelden. Läs mer här.
 • Strava: Strava är redan tätt integrerad med Fitbit Versa. Här får du en app som synkroniserar din Fitbit-data till Strava, och visar den snyggt på skärmen till din Versa. Läs mer här.
 • Switchr: Använder IFTTT för att styra dina smarta produkter i hemmet. Ställ in knappar och använda dem för att brygga kaffe, slå av och på strömbrytare, eller varför inte lamporna. Läs mer här.
 • Coach: En officiell Fitbit-app för dig som har en Coach-prenumeration. Få smart hjälp och råd om din träning direkt på handleden. Läs mer här.
 • NearBy: Använder Google Map för att hitta spännande, utmärkta platser som du kan besöka. Du kan se namn på platsen, var den finns och betyg från Maps. Läs mer här. Obs! Det här är en betal-app.

Du hittar fler appar på webbsajten Fbgallery. Notera att det inte är en officiell appbutik från Fitbit.

16. Svenska manualen till Fitbit Versa

Den svenska manualen till Fitbit Versa är en utmärkt källa till information både före och efter att du har köpt sportklockan. I svenska manualen går Fitbit igenom alla detaljer kring handhavande och vad du måste tänka på med skötsel och användning.

Användarmanualen medföljer när du köper din Fitbit Versa. Om du har tappat bort den eller inte köpt sportklockan än kan du läsa en pdf-fil på svenska här under. Klicka på ”Ladda ner” så visas filen i webbläsaren, alternativt laddas ner till datorn eller mobiltelefonen du använder just nu.

Notera att den svenska manualen är version 1.0 och den amerikanska manualen är version 1.6. Så fort vi hittar den svenska i en högre version så kommer vi att uppdatera artikeln. Har du en länk? Tipsa oss gärna via e-post eller i kommentarsfältet här under.

17. Fitbit Versa finns bara i en storlek

Fitbit Versa finns bara i en storlek. Det enda du bör tänka på är huruvida designen på sportklockan matchar din handled och vilken storlek du behöver på själva armbandet.

Det kan jämföras med Apple Watch, Samsung Watch och andra, konkurrerande modeller som ofta finns i flera storlekar. Det är inget du behöver tänka på med Fitbit Versa. Matchar storleken på sportklockan din handled så finns inget mer att tänka på.

18. Fitbit Versa vs Versa Lite

fitbit versa lite
Fitbit Versa Lite

Fitbit lanserade Versa Lite i mars 2019. Det är en betydligt mer avskalad variant av den äldre, mer funktionsrikare Versa-modellen som släpptes 2018. Här är skillnaderna du måste känna till mellan de båda modellerna.

 • Designen är i princip identisk – det som skiljer dem åt är att Versa Lite bara har en knapp istället för tre som på Versa
 • Versa Lite saknar WiFi, lagringsutrymme för musik, träningshjälp på skärmen, stöd för längder när du simmar samt kan inte räkna antal trappor
 • Versa Lite är flera hundralappar billigare

Det är tydligt att Fitbit designat Versa Lite som ett mycket billigare, enklare alternativ för marknaden. Det går i princip inte att jämföra Versa Lite med exempelvis Apple Watch för iOS. Skillnaden är enorm.