Spela Half Life: Alyx utan ett VR-headset – ny modd (video)

Ska vara mycket bättre än tidigare VR-moddar

half life

Med en ny modd till Half-Life: Alyx så kan du äntligen spela VR-spelet utan ett kompatibelt headset.

Half-Life: Alyx har hyllats av många och i vissa kretsar ses spelet som en nystart för Half Life-serien.

Lästips: Half-Life 3 kommer aldrig att släppas — det bekräftar en anställd på Valve

Utmaningen är att spelet behöver ett VR-headset för att kunna spelas omodifierat, vilket många så klart saknar.

Det finns en mängd moddar som ska eliminera det behovet, men hittills har resultatet varit sämre än önskat.

Åtminstone fram till nu. En moddare från Argentina – kallad SoMNst – har presenterat en ny, spännande VR-modd som ser riktigt bra ut.

Till skillnad från tidigare moddar så slipper du obekväma skakningar som annars uppstår vid bytet från VR-kontroller till tangentbord och datormus.

Alla fingrar rör sig tillsammans när du använder datormusen och ska fungera korrekt i såväl strider som med omni-verktyget som Alyx använder i spelet.

Målsättningen är att Half-Life: Alyx ska kännas så nära Half-Life 2 som möjligt. Och anledningen till att SoMNst gör modden överhuvudtaget är enkel – det går inte att få tag på ett VR-headset där hen bor.

“In the current situation of my country (Argentina) it’s almost impossible to get a VR Headset, even if you try to get the cheapest one. So I’m developing this mod because of that and because I think that it’s a nice challenge to get working HLA without VR.”

I skrivande stund är det en bit kvar tills modden är redo för den breda användarskaran.

Bara två av elva kapitel är spelbara med modden och SoMNst har hjälp av två andra moddare – Optimus97 och Nicklaus – för att göra kärnfunktionerna i spelet åtkomliga utan VR-headset. Och det är ett arbete som går före färdigställningen av resterande kapitel enligt SoMNst.

Du kan inte ladda ner modden i skrivande stund och det dröjer innan den är redo. Håll ett öga här om du är intresserad då vi uppdaterar artikeln när en lansering närmar sig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.