Du har kanske hört talas om risken för inbränning på OLED-baserade tv-apparater? Den där ljusa, ”inbrända” bilden som hänger kvar på skärmen och ilsket lyser igenom oavsett vad du tittar på. Hur stor risk är det att man drabbas idag och hur undviker man problemet på effektivast vis?
Gamla tv-modeller med OLED hade betydligt större problem med inbränning än vad dagens modeller har. En nyare tv från 2020 och framåt klarar sig normalt riktigt bra så länge du tar hand om din tv och inte använder den på ”fel sätt”.
NordicHardware har gjort en kort men välgjord video som går igenom allt du måste veta om problemet med inbränning och hur du undviker det. Vad det innebär att ”bränna in” bilden på en OLED-TV, hur sannolikt är det att man drabbas och hur man undviker det. Joel på NordicHardware går igenom alla tipsen på ett enkelt och lättförståligt sätt.
Undvik inbränning på din nya OLED! Joel tipsar om vad du INTE ska göra med din OLED. Du kan kanske spara lite på elräkningen men alla TV-apparater från LG, Sony, Philips och andra, ska inte kopplas ut ur eluttaget för att hålla länge.
Lästips: 5 tips för att hitta bra erbjudanden på Black Friday med NordicHardware
En viktig sak som Joel nämner i videon ovan är att du aldrig ska dra ur strömkontakten eller på annat vis bryta strömmen helt när du har en OLED-TV. Anledningen är att din tv har en inbyggd så kallad ”pixel refresher” som fräschar upp pixlarna och minskar risken för inbränning.
Din tv sköter allt automatiskt åt dig (normalt sett), men det finns faktiskt en möjlighet att köra en liknande funktion manuellt via inställningarna i tv:n. Den är dock reserverad för situationer när du ser tydliga spår av inbränning eller så kallad ”retention” på skärmen. Den bör ALDRIG köras utan någon bra anledning eftersom den sliter på din tv och minskar livslängden. Din nyare tv kör den stora uppfräschningen av pixlarna en gång varje är på sin höjd.
Det bästa sättet att undvika inbränning är att inte låta en och samma bild visas på skärmen under långa perioder. Du ska alltså aldrig pausa uppspelningen och låta den ”bränna” länge utan att en skärmsläckare visas. Inte heller bör du ha exempelvis TV4-logotypen visandes hur länge som helst, inte heller den där gamingbaren i favoritspelet som aldrig försvinner.
Lämna ett svar
Visa kommentarer