iPhone 15 Pro Max har stora problem med OLED-inbränning

Apple iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max har ett stort problem med att OLED-skärmen ”bränner in” en statisk bild som aldrig försvinner. Just nu fullkomligt väller det inte rapporter från drabbade användare.

iOS 17.1 fixar skärmproblemet med OLED-inbränning
Uppdatering: 2023-10-18

Apple meddelar att problemet med inbränning på OLED-skärmarna kommer att fixas med uppdateringen till iOS 17.1. Den officiella förklaringen är att det är ”display image persistence” och inte inbränning.

Normalt är mobiltelefoner förskonade från problem med inbränning av OLED-skärmarna. Det är framför allt något som TV-apparater har fått utstå genom åren. Men Apples dyraste mobiltelefon verkar extra påverkad enligt användarna på Reddit och Apples egna forum.

iPhone 15 Pro Max har problem med inbränd bild i skärmen

Bilder som delas på internet visar hur hemskärmen med tillhörande ikoner, samt tangentbordet i iOS, syns som en skuggad figur på skärmen även när den inte används.

Varför just iPhone 15 Pro Max är extra hårt drabbad är inte känt. Apple har inte sagt något och det verkar bara finnas lösa tankar om vad som påverkar just den här modellen.

En tänkbar sak är att iPhone 15 Pro-modellerna var drabbade av en överhettningsbugg som gjorde att telefonerna blev mycket varma. Potentiellt kan det vara en bidragande orsak. Det är inte klarlagt om Apple har någon officell fix på gång för att minimera riskerna.

Du kan inte fixa din iPhone 15 Pro Max själv

Viktigt att poängtera är att om just din skärm är drabbad så finns inget du kan göra själv. Ingen uppdatering i världen kan fixa en OLED-skärm som har ”bränt in”. Bara Apples supporttekniker kan assistera med eventuell bytestelefon eller att skärmen ersätts.

Har du funderat på att skaffa en iPhone 15 Pro Max så kan det vara läge att avvakta lite. Det är viktigt att Apple får chansen att adressera problemet och att det inte är ett inbyggt hårdvarufel som inte går att lösa med en iOS-uppdatering.

Om din iPhone 15 Pro Max är drabbad av skärmproblem

Har din iPhone problem med att OLED-skärmer visar en skuggbild av hemskärmen, tangentbordet eller något annat så ska du kontakta Apple. Boka en tid med en tekniker och förklara problemet för teknikern.

Det kan hjälpa om du påpekar och visar att inte bara du har problem med skärmen. Exempelvis kan du hänvisa till Reddit och Apples forum där bilder från andra drabbade visas.

Via iMore

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.