Modekedjan Indiska öppnar igen efter att ha ansökt om konkurs för cirka två veckor sedan. Det är miljardären Gerald Engström med investmentbolaget Färna Investsom går in med pengar och räddar bolaget från sitt öde.
Enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu så ingår alla tillgångar som går att överlåta. Det inkluderar exempelvis immateriella rättigheter, avtal och varulager. Och det gör att verksamheten går igång med full kraft inom kort.
Fysiska butikerna öppnar direkt – e-handeln inom kort
Initialt så kommer Indiskas butiker att hållas öppna. Inom kort kommer även e-handeln att fungera som normalt igen.
Faktum är att även presentkort som sålts före konkursen kommer att vara giltiga. En välkommen detalj för alla de som sitter med presentkort och som varit rädda för att de gått förlorade i konkursen. Normalt brukar presentkort och garantier sluta gälla, men här får Indiska och Gerald en guldstjärna.
Lästips: Teknikmagasinet i ekonomisk kris — har försatts i rekonstruktionsläge
Webbsajten BreakIt meddelar att bolages nya ägare ”avser driva verksamheten vidare med oförändrat koncept”. Det kommer alltså inte bli några uppenbara förändringar kring bolaget; åtminstone inte i närtid.
Innan Indiska gick i konkurs så drevs bolaget av Karin Lindahl. Kedjan hade även finansiering via Lage Jonason som är pappa till Karin. Gerald Engström är sedan tidigare bekant med Lage Jonason då båda är delägare i bolaget Urb-it.
Gerald Engström om köpet av Indiska
I ett uttalande säger finansiären och köparen Gerald att bolagets kärnaffär har utvecklats väl under året med en ökning av butiksförsäljningen på 20 procent. Även e-handeln har ökat kraftigt, här upp med 40 procent jämfört med 2021.
Han säger även att den stärkta finansiella situationen ger en förvissning om att leverantörer och samarbetspartners ska känna stabilitet i sin relation till Indiska. Han hoppas även på att medarbetarna i bolaget ska känna arbetsro från samma stabilitet och stärkta situation.
Under 2021 hade moderbolaget Indiska Holding Sweden AB en omsättning på cirka 401 miljoner kronor. Rörelseresultatet stannade på minus 138 miljoner kronor. Färna invest-koncernen som går in med finansiering hade under sitt senaste räkenskapsår en omsättning (netto) på 728 miljoner kronor och ett positivt resultat på 221 miljoner kronor.
Via Indiska
Lämna ett svar
Visa kommentarer