Hur man tittar på DC Stargirl online: En streamingguide

woman watching tv

Är man ett stort fan av Stargirl och vill tittat på TV-serien när man själv vill, så går det alldeles utmärkt att streama serien. På så sätt går det att följa Courtney när hon bekämpar skurkar från det förgångna. Dock är denna dramaserie en helt ny version av den gamla Stargirl och det första teamet av superhjältar – Justice Society of America.

Att streama TV-serier, filmer, sport och annat trevligt, har blivit allt vanligare. Detta tack vare att en hypersnabb utveckling av teknik, internetet har blivit stabilare och blivit snabbare. Gör att streaming blir allt mer populärt hos det svenska folket. Ena stunden spelar man Starburst hos ett online casino, för att i nästa stund streama sin favoritserie för att koppla av en stund. Dock finns det personer som inte har en aning om hur man bär sig åt för att streama från nätet, utan nöjer sig med att titta på en TV-serie eller film direkt på TV när de sänds. Här kommer en liten streamingguide för de människor som vill slippa planera när de ska se på TV. 

Vad innebär streaming?

Kärt barn har många namn, streaming, att strömma eller streama, är de vanligaste orden. Att streama är en teknologi som överför digitalt video- och ljudinnehåll under tiden man ser eller lyssnar. Det går att streama via internet eller ett privat nätverk. Teknologin kan nyttjas både för filer som har blivit lagrade, som till exempel från någon webbplats eller för att se ett innehåll som sänds direkt, vilket vanligtvis kallas för livestreaming. Det innebär att streaming är den typ av teknik som möjliggör att lyssna på musik, poddar eller spela spel på nätet via internet, utan att behöva ladda ner speciella mediefiler innan. 

Streaming kontra nedladdning

Ordet sändning förknippas med det traditionella ordet sändning i samband med radio- och TV-sändning, som exempelvis via radiovågor. I realiteten är en sändning eller som det heter på engelska broadcast, egentligen ett samlingsnamn för distribution av video- och ljudinnehåll till en bredare publik. Nu för tiden erbjuds kanalutbud och innehåll via streamingtjänster, vilket har gjort att termen streaming numera är synonymt med sändning.

Hur fungerar streaming?

När man streamar tar man emot datapaket som innehåller både ljud- och videodata. Genom att datan bryts ner till mindre beståndsdelar och filerna tolkas del för del, kan sedan innehållet spelas upp. Då antingen som ett ljud eller en video via någon typ av enhet, såsom exempelvis surfplatta, dator eller smartphone. 

Istället för att ladda ner allt som finns i mediefilen, i samband med en nedladdning, kommer innehållet i själva datapaketet förflyttas med några sekunder i taget, för att sedan lagras på ens enhet och sedan spelas upp när man känner för det. I och med att man inte laddar ner hela mediefilen för att titta på den, hjälper streaming till med att spara utrymme i minnet. Det sker samtidigt som tiden för nedladdning/buffring minskas, vilket på sikt förbättrar hela upplevelsen. Ett litet tips på vägen om man ska streama serier och filmer med bra kvalitet, bör man ha en stabil och snabb uppkoppling. 

watching video tv

Typer av streaming

Egentligen är all typ av konsumtion av media som har ett innehåll som förs över till slutanvändaren via datapaket — jämför med att ladda ner hela filen i sin helhet — streaming. Förutom att streama rörlig bild, finns det också andra typer av streaming och några av dessa är:

  • Livestreaming – all streaming av ljud- och videoinnehåll streamas här och nu i realtid, via medier, till exempel X, Tik Tok, Instagram eller TV-sända evenemang såsom sport eller Melodifestivalen.
  • Video game streaming – i och med att e-sport har ökat i popularitet, så har livesändningar börjat streamas från dessa event. Det går att se innehållet på YouTube och Twitch. Då kan man se gamers spela olika typer av TV-spel. Den här typen av streaming har ökat markant de senaste decenniet.
  • Musik – är ljudfiler som har streamats för att kunna lyssna på musik av olika slag, via plattformar som SoundCloud, Spotify och Tidal.
  • Podcast – en form av ett ljudformat som har ökat explosionsartat är poddar. En pod är ett så kallat “ljud på beställning” och användare streamar poddar via exempelvis Acast, Apple Podcast och Spotify.  

Streaming och over the top

Många har säkert hört talas om begreppet OTT streaming. OTT är en förkortning av det engelska uttrycket “over the top” och är ett samlingsnamn för streamingplattformar och tjänster som ger användaren direkt tillträde till innehåll som har streamats via WiFi. Ett sådant exempel är Netflix, som man kan köpa utan att ha TV-abonnemang. I de här abonnemangen ingår det oftast serier och filmer av olika slag. De kan vara nischade, så man får gör sin reserach innan man börja abonnerar på ett streamingspaket, så att innehållet passar ens tycke och smak.

Fördelar med att streama

  • Man slipper betala för sådant innehåll som man inte är intresserad av. Kanalpaket består av många kanaler och vanligtvis tittar man inte på alla då de helt enkelt inte är intressanta. Via streaming kan man bokstavligen plocka åt sig godbitarna. 
  • Behöver inte kosta så mycket. Man väljer själv den typen av program, filmer och serier som man är intresserad av. Det går att välja en streamingplattform som har den typen av innehåll man vill se eller höra.
  • Går att se var man än befinner sig. Vanligtvis kan man inte se innehåll hos TV-leverantörer utomlands då deras play-tjänst har en regionbegränsning, det vill säga den går bara att se i det land som TV-leverantören befinner sig i. En streamingstjänst via OTT, kan man se på oavsett var man är, så länge man har tillgång till ett internet. 

Streamingens nackdelar

Kan kosta mycket. Är det många i familjen som har olika preferenser eller särskilda intressen, krävs det kanske en streamingtjänst per intresse eller preferens. Det kan då kunna kosta mer än det smakar, och det gamla ordspråket ”många bäckar små, blir en stor å” blir högaktuellt gällande utgifterna. Därför bör man ta reda på vad familjen vill ha innan man börjar en speciell streamingtjänst, så att alla kan bli nöjda med sitt TV-tittande.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.