Feedly drabbad av överbelastningsattack – säkra din data idag

feedly-logo.png

Rss-läsaren Feedly drabbades nyligen av en mycket allvarlig överbelastningsattack som sänkte webbsajten helt under åtskilliga timmar. Anledningen till attacken påstås vara utpressning där en betalning skulle få attacken att sluta – något som Feedly uppges ha vägrat att betala för.

Justeringar inom webbsajten gjorde att överbelastningsattacken blev verkningslös och användarna kunde börja använda Feedly som vanligt igen. Det här är långt ifrån första gången som en webbsajt eller företag har attackerats för att kräva ut stora pengar och det lär inte vara sista gången vi hör om den här typen av kriminalitet.

Därför är det otroligt viktigt att man som användare ser till att säkerhetskopiera information på ett sätt som gör att den snabbt kan användas med andra alternativ om det skulle behövas.

Feedly är kanske inte den viktigaste av alla webbsajter men för de som är beroende av nyhetsflödet (som undertecknad) måste det finnas andra vägar att gå om den största är stängd. I mitt fall blev det The Old Reader då jag sen tidigare hade en uppdaterad OPML-fil att använda från Feedly.

feedly-spara-opml

I OPML-filen finns rss-länkar för alla de webbsajter jag följer och det är min säkerhetskopia för situationer som när Feedly låg nere under större delen av en dag. Samma princip använder jag på alla de webbsajter där jag lagrar information som inte får eller bör försvinna om något skulle hända. Här under är några exempel på vad jag lagrar på mer än ett ställe för att säkra informationen mot attacker, nedstängningar, överbelastningsattacker, etc.

  • Alla bilder som laddas upp på Facebook, Instagram, Flickr och liknande ställen lagras även lokalt, på Dropbox samt OneDrive (överdrivet kan tyckas, men allt sker automatiskt så jag drabbas inte av extraarbete)
  • Alla jag skriver för Prisjakt Pryl lagras inte bara på webbsajten utan även i OneNote och Evernote
  • Databasen för Tekniksmart säkerhetskopieras dagligen lokalt och till Dropbox

Varje gång jag läser om personer som glömt, ignorerat eller helt missat möjligheten till säkerhetskopiering och i värsta fall förlorat tusentals bilder på grund av en kraschande hårddisk så blir jag bedrövad. Det finns alla möjligheter att säkra sin personliga (och viktiga) information på datorn, surfplattan och mobiltelefonen.

  • Kontakterna på telefonen kan sparas automatiskt via konto hos Apple, Google eller Microsoft
  • Bilderna kan laddas upp automatiskt till Dropbox eller Google+
  • Dokumenten kan sparas i molnet via Dropbox, Box, Google Drive, OneDrive
  • Filmerna kan lagras i molnet och på externa hårddiskar

Det finns mängder av information som kanske måste sparas säkert för framtiden och det finns mängder av sätt att spara den på – både mot en kostnad och helt gratis (beroende på mängd av information som måste lagras och vart).

Lita aldrig på att en webbsajt finns där för evigt – ta hand om din data innan det är försent.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.