Trådlöst bredband – därför ska du INTE skaffa det

Trådlöst bredband 4G 5G
Foto: SAURABH MISHRA, Unsplash

När den fasta bredbandsanslutning är segare än fryst sirap är det lätt att fundera på hur bra det trådlösa fungerar. Alla de stora mobiloperatörerna erbjuder idag möjligheten till 4G-uppkopplingar som utlovar upp till 100 Mbit/s – en svindlande hastighet som i princip ingen någonsin kommer att se oavsett vilka förhållanden som råder. Jag har själv nått hela 70 Mbit/s i Telenors nät men bara under en väldigt kort stund och aldrig igen.

Det finns flera nackdelar med att välja trådlöst bredband just nu och den kanske främst är att vi inte vet hur framtiden ser ut. Fortfarande har intresset hos massan inte dragit iväg och belastningen på masterna är helt klart acceptabel för att nå de högre hastigheterna där det finns täckning. Skulle det bli en kraftig ökning däremot finns risken att belastningen ökar markant och hastigheterna gå ner – och även stabiliteten i värsta fall.

Dessutom måste man ha med i beräkningarna att alla abonnemang har en begränsning på hur mycket data som kan skickas och tas emot innan hastigheten sänks markant. Denna åtgärd är inlagd för att inte masterna ska begränsas för hårt av enskilda individer och därmed påverka andra som använder nätet, oavsett om det är via dator, smartphone eller surfplatta. Detta stoppar effektivt den som använder Netflix och HBO Nordic regelbundet.

Sammanfattning: Därför ska du skaffa trådlöst bredband

  • Förhållandevis dyrt jämfört med fiberuppkoppling
  • Begränsad datamängd innan hastigheten sänks markant
  • Framtiden är okänd – hur är belastningen imorgon?
  • Du med stor sannolikhet aldrig att att nå topphastigheten
  • Höga åtkomsttider kan ge oacceptabel ping i onlinespel

Om man istället ska se till de positiva aspekterna med att surfa trådlöst via 4G så finns en hel del även här att tänka på. Den som begränsas rejält av ADSL och kanske inte får mer än 8 Mbit/s samt inte laddar ned tunga filer kan med fördel titta på 4G-uppkopplingar. Kanske det går att få snabbare internet över 20-30 Mbit/s med lite tur. Inte sällan får man då en högre hastighet till samma pris som den trådade anslutningen.

En annan fördel som inte är att underskatta är att när 4G inte är tillgängligt så går anslutningen tillbaka på 3G-nätet istället. Det behöver inte vara en negativ sak då man kanske inte når några superhastigheter på 60+ Mbit/s men ändå upp till 32 Mbit/s vilket inte är ovanligt. Turbo 3G är fullt gångbart idag på de allra flesta platserna och väljer man ett portabelt modem fungerar anslutningen hur bra som helst direkt med en bärbar dator.

4G är har fortfarande en förhållandevis liten skara användare som till största delen har mobiltelefoner och surfplattor. De som även har 4G i hemmet via ett modem håller på att öka men förhoppningsvis (notera att jag skriver förhoppningsvis här då det inte finns någon exakt information) ska masterna, oavsett om det är storstad eller glesbygd, ska operatörerna kunna uppgradera i tid innan vi får överbelastningar och annat otyg.

Sammanfattning: Därför SKA du surfa trådlöst

  • Kan ge snabbare internet än med ditt befintliga ADSL
  • Portabelt och kan därmed flyttas utan extra kostnader
  • När 4G inte finns går nätet sömlöst ned till 3G
  • Idag finns gott om kapacitet i mobilmasterna

Personligen skulle jag inte rekommendera att man binder upp sig i mer än ett år men alla operatörerna har idag abonnemang som sträcker sig över två års tid. Det finns alltid en risk när man binder sig så länge, speciellt när man inte vet hur belastningen kommer att vara om ett och ett halvt år. För mobiltelefoner och surfplattor är riskerna inte lika stora då samtal och SMS inte påverkas på samma sätt, men även här bör man givetvis hålla lite koll.

Mobiloperatörerna är otroligt hårt pressade av strömmande filmtjänster som Netflix och HBO Nordic. När Ipad släpptes märkte man av en rejäl ökning av datatrafiken och den har inte minskat med åren. Den bästa operatören för mobila nätverk idag är (enligt mig) Telenor som jag har testat och fått bra resultat med. Det är dock upp till var och en att testa den tjänst man vill ha och göra en egen bedömning – tänk på ångerrätten så ni lugnt kan testa!

Har du ett mobilt abonnemang i hemmet? Skriv gärna en kommentar och berätta om vad du tycker om det och hur bra eller dåligt det fungerar med dina behov.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.