Därför är Linux bättre än Windows 10

linux logo 2018

Nyfiken på vad Linux har att erbjuda, men har inte vågat ta steget från Windows? Här berättar vi om några av de många fördelar som finns med Linux.

Microsoft har stora problem med sina uppdateringar till Windows 10 och Apple bara ökar priserna på Mac-datorerna. Det är lite som att välja mellan pest och kolera för många. Tacksamt nog finns andra vägar att gå.

Den absolut enklaste är Chrome OS från Google. Tänk dig ett operativsystem som i grunden är webbläsaren Chrome, lite förenklat. Den andra vägen är Linux. Ett operativsystem baserat på öppen källkod och som finns i en mängd olika varianter och slag.

Här berättar vi om några av fördelarna med Linux jämfört med Windows.

Linux Logo

Det här är Linux

Linux är ett operativsystem som till större delen bygger på öppen källkod. Linux finns i många varianter och utvecklas av tusentals utvecklare som samarbetar. Varianterna av Linux kallas distributioner. Dessa är i regel helt gratis att ladda ner och använda.

Läs mer om Linux på Wikipedia.

Fördelarna med att använda Linux

1. Linux är gratis att ladda ner och använda

Du behöver inte betala för att ladda ner och använda Linux. Visst finns det distributioner som kostar pengar, men de är ofta riktade mot företag med speciella behov. För normalanvändaren kostar det aldrig pengar för att använda Linux. Perfekt om du har en gammal dator med en äldre Windows-version och inte vill betala för en uppgradering till Windows 10.

2. Enklare att installera applikationer

ubuntu 1810 appbutik

De stora Linux-distributionerna har inbyggda med mängder av gratis appar. Och om det är något som Linux har så är det appar – det finns mängder av alternativ för i princip alla tänkbara situationer. Inte minst när det gäller gratis verktyg för både desktop och terminalen.

3. Använder öppen källkod

Med öppen källkod kan vem som helst se koden bakom Linux. Och därmed går det snabbare att hitta sårbarheter som kan fixas. Dessutom får vem som helst får bidra med förbättringar. Är du kunnig är det bara att sätta igång och bidra med förslag till buggfixar och nya funktioner.

4. Säkrare att använda

Den här går alltid att diskutera, men Linux är säkrare än konkurrerande operativsystem. Det finns inte lika många skadliga malware som kan infektera systemet och sårbarheter tätas snabbare. Med det sagt är Linux knappast helt förskonad, så det gäller att förstå riskerna också.

5. Linux är resurssnålt

Linux fungerar på allt från moderna till riktigt gamla datorer. Du kan köra ett modernt, praktiskt gränssnitt för dina kontorsbehov, eller installera en minimal variant som server. Linux är skalbar från minsta till största dator. Har du en nyare datormodell kan du exempelvis prova Linux Mint med Cinnamon, om du har en äldre fungerar Linux Mint med MATE eller XFCE.

6. Snabbare och fler uppdateringar

ubuntu 1810 uppdatering dialog

Linux består av många mindre delar, och de uppdateras betydligt fortare med buggfixar och optimeringar än med Windows och macOS. Det betyder att du får alla förbättringar så fort de är redo, del för del. Istället för att vänta på att en hel hög med uppdateringar ska släppas samtidigt en gång i veckan eller månaden.

7. Nämnvärt stabilare

Linux är generellt stabilare, speciellt jämfört med Windows. Den som kräver extrem stabilitet kan välja distributioner som fokuserar på just detta istället för nya funktioner. Uppdateringarna kommer inte lika ofta, men du får en plattform som är helt solid och är i princip kraschfri om du har tur.

8. Mängder av guider och hjälp

Oavsett om du tänker sätta upp din första webbserver helt själv, eller bara behöver hjälper med inställningar i desktop – Linux har mängder av guider och kunna personer som vill hjälpa till. Och vi menar verkligen mängder. Om du inte vet hur man gör, fråga och du kommer snart få svar.

Här är några bra sajter och forum som kan hjälpa dig med Linux:

  1. LinuxQuestions.org
  2. StackOverflow
  3. unix.stackexchange.com ​
  4. Reddit (r/linux)

9. Olika distributioner för olika behov

Det finns en hel mängd olika distributioner som riktar sig mot olika typer av användare. Och det finns i princip alltid en variant som fungerar för just dig och dina behov. Oavsett om du tänker använda datorn till kontorsarbete eller som en webbserver. Enda kruxet är att hitta rätt distribution.

Här är några tips på distributioner för olika situationer:

10. Storleken på Linux-installationen i gigabyte är mindre

När du installerat Windows 10 och installerat de behövliga uppdateringarna så landar storleken kring 50 GB eller mer. Och storleken växer snabbt i takt med nya uppdateringar och installerade filer. Ubuntu stannar i sin tur under 10 GB efter installation. En stor skillnad på mindre hårddiskar, exempelvis om du har en SSD-disk på 128 GB.

11. Utmärkt för programmering

Linux har stöd för i princip alla stora programspråken. Oavsett om du programmerar i C, C++, CSS, PHP, HTML, Java, JavaScript, Perl, Python eller Ruby så är det enkelt att komma igång i Linux. Om programspråket inte är begränsat till en specifik plattform så lär det fungera i Linux. Och det finns gott om hjälp att få, appar för att redigera programkod och mycket mer.

12. Många appar för studenter

Det finns mängder av gratis appar för studenter. Exempelvis Scilab som är en ersättare till MATLAB. Eller Avogadro för kemistudenter och EMBOSS för biologistuderande. Om du tänker studera eller redan gör det kan Linux bidra med appar som hjälper dig. De flesta helt kostnadsfria.

13. Bättre för din integritet

Microsoft och Apple samlar in stora mängder data om hur du använder deras operativsystem och datorer. All data anonymiseras – eller så försöker företagen åtminstone göra det – men det samlas fortfarande in information om dig som potentiellt kan röja identitet och hur du är som person. Det slipper du till större delen med Linux.

14. Du kan köra Linux direkt i Windows 10

Visste du att Linux kan köras direkt i Windows 10? Installationen sker i en så kallad virtuell miljö; det betyder att Linux får sitt eget skal inuti Windows så att du inte behöver riskera din befintliga installation eller alla dina viktiga filer. Tänk på att det krävs en hyggligt snabb dator för att det här ska fungera tillfredsställande, eftersom den får två operativsystem som ska köras samtidigt på samma hårdvara.

15. Prova Linux på en USB-sticka innan du installerar

En trevlig detalj med Linux är att många distributioner erbjuder möjligheten att köra en fullversion av operativsystemet direkt från USB-sticka. Därmed kan du testa alla funktioner och appar utan att köra igång installationsprocessen först. Perfekt när du är osäker och bara vill kolla runt lite.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.