E.ON Elna – bättre koll på elförbrukningen (se i realtid)

E.ON Elna
Foto: E.ON

E.ON Elna är en ny produkt och tjänst från elbolaget E.ON som ger dig bättre koll på elförbrukningen.

Det är en smart dongel som du ansluter till din elmätare och som visar elförbrukningen i realtid. Du ser även historisk data och får smarta insikter i vad som drar mest i hemmet.

Initialt så krävs bland annat att du är elkund hos E.ON, men i framtiden kommer Elna-tjänsten att öppnas upp även för dig som inte är elkund hos bolaget.

Uppdatering: E.ON höjer elnätspriset den 1 januari 2023

E.ON Elna används direkt i E.ON-appen

Om du redan har den officiella appen från elbolaget så finns redan alla funktioner för Elna där.

Här ser du elförbrukningen i realtid samt nedbruten statistik på timme, dygn och vecka. Du kan även se detaljerad statistik över såld el om du har solpaneler, förbrukad gas samt värme.

Elna är en kostnadsfri och smart tjänst i E.ON-appen som analyserar hushållets energianvändning dygnet runt.

Med appen får du även en kategoriserad förbrukning. Det betyder att du tydligt ser vart mest el går åt i hemmet, exempelvis nedbrutet på elbil/laddare, diskmaskin, torktumlare, spis, värmepump och tvättmaskin. Bara för att nämna några kategorier.

Kategoriserien av din förbrukning sker med hjälp av artificiell intelligens enligt elbolaget. Genom att ständigt analysera din elförbrukning så blir analyserna bättre med tiden, vilket gör att kategoriseringen blir mer korrekt över tid.

Observera att Elna-tjänsten i skrivande stund är i en betaversion. Du kan alltså stöta på buggar och annat otyg som ställer till det. Elbolaget underhåller, uppdaterar och förbättrar med buggfixar och nya funktioner löpande.

Lästips: Gratisappen Say Watt visar elpriset i mobilen (Android & iOS)

E.ON Elna
Så här ser appen ut. Tydlig och överskådlig med Elna-informationen. Foto: E.ON

Kraven för att skaffa / använda E.ON Elna

E.ON Elna är en produkt från E.ON och är kostnadsfri för alla som är elhandelskund hos bolaget.

Det betyder att det inte räcker att du betalar för elnätet till E.ON, du måste även köpa elen av bolaget.

Andra krav för att använda Elna-dongeln och tjänsten är att din elmätare har en HAN-port, att du har ett WiFi-nät som dongeln kan ansluta till och du måste bo i villa.

Så mycket kostar E.ON Elna

Om du är elhandelskund hos E.ON så är dongeln du behöver just nu helt kostnadsfri.

Fram till den 31 december 2022 så kan du beställda dongeln via E.ON helt gratis.

Efter årsskiftet 2022/2023 så är priset 1 095 kronor för dongeln.

Läs mer och beställ dongeln på E.ON:s officiella webbsajt här.

Så mycket kostar Tibber Pulse P1

Priset kan jämföras med Pulse P1-dongeln som konkurrenten Tibber erbjuder, den kostar exakt lika mycket för dig som inte är kund.

Om du ÄR kund hos Tibber eller vill bli det så är priset 695 kronor – och använder du rabatten på 500 kronor som du får när du använt en Tibber-referens så är priset låga 195 kronor istället.

Läs mer om Pulse P1 hos Tibber här.

Så installerar du E.ON Elna

Allt som behövs är tre enkla steg innan du är igång med realtidsmätningen. Så här gör du

Steg 1: Ladda ner appen

Steg 2: Koppla in Elna-dongeln

Anslut dongeln till elmätarens HAN-port. Innan dongeln kan använda HAN-porten för att hämta data så måste porten aktiveras. Du kan aktivera porten själv via E.ON-appen eller via Mitt E.ON direkt i webbläsaren. Du kan även kontakta elbolagets kundtjänst och be dem hjälpa dig.

Steg 3: Konfigurera appen

Nu kan du öppna appen på din mobiltelefon och följa instruktionerna på skärmen. Det är nu du ansluter till dongeln via WiFi och Bluetooth. Se till att WiFi-nätet stöder 2.4 GHz och att det inte är avstängt, samt stå inom bluetooth-räckvidd (inom 10 meter, men gärna närmare) till dongeln så att mobiltelefonen kan ansluta.

Ett tips! Om du har tappat bort din användarmanual till E.ON Elna så hittar du den i pdf-form här.

Specifikationer på E.ON Elna-dongeln

  • Strömförsörjning: 5VDC, 250 mA
  • Anslutning elmätare: RJ12
  • Intern strömförbrukning: normal 75 mW, högt 800 mW
  • Uppkoppling: WLAN WiFi – 2.4 GHz b/g/n, BT4.2/ BLE 2.4 GHz
  • Storlek: 133 x 42 x 10 mm (H, B, D)
  • Vikt: 15 g
  • Kabellängd: 60 mm
  • Kapslingsklassning: IP20
  • Max arbetstemperatur: 75°C
  • Lysdiod som visar dongelns status

Därför tycker vi att du ska skaffa E.ON Elna

Med de senaste månadernas oroligheter på elmarknaden och de skyhöga elpriserna så är det viktigare än någonsin att husägare och hyresgäster har stenkoll på elförbrukningen.

Det handlar inte nödvändigtvis om att släcka kostnadsbränder i hemmet genom att stirra sig blind på realtidsförbrukningen. Istället menar vi att den som förbrukar el bör skaffa sig kunskap om vad som drar mest, vart man kan optimera förbrukningen och helt enkelt får en medvetenhet om elsituationen i hemmet.

Plötsligt så inser du att den där prylen drar betydligt mer ström än du tidigare trott. Eller så kan du visa barnen att gamingdatorn som står på dagarna i ända när den inte används faktiskt bidrar en del till totalkostnaden.

Oavsett om du skaffar Elna eller använder någon annan realtidsmätare för el så är fördelarna densamma. Du får koll på läget helt enkelt.

FAQ

Hur mycket kostar E.ON Elna?

Tjänsten är gratis, men WiFi-dongeln som behövs kostar normalt 1 095 kronor. E.ON har ett erbjudande om gratis dongel fram till 31 december 2022 för befintliga elkunder.

Kan jag använda E.ON Elna?

För att använda tjänsten krävs att du har Elna-dongeln som ansluts till HAN-porten på din elmätare. Du måste ha ett WiFi-nätverk (endast 2.4 GHz), den officiella appen från E.ON på mobilen, vara elkund hos bolaget och bo i villa.

Är E.ON Elna-dongeln vattentät / vattentålig?

Nej. Dongeln är IP20-klassad vilket betyder att den inte tål väta. Däremot har den begränsad dammtålighet.

Finns det ett alternativ till E.ON Elna?

Tibber Pulse P1

Ja, elbolaget Tibber har en egen dongel för realtidsmätning av elförbrukningen. Den heter Pulse P1 och går att köpa direkt via Tibber.

Hur korrekt visar E.ON Elna min elförbrukning?

Elbolaget säger att Elna är ”en guide och verktyg för att hjälpa dig och ditt hushåll med elförbrukningen”. De säger också att tjänsten bygger på analyser och att den inte ska ses som en ersättare av smartpluggar eller andra, lokala mätenheter i hemmet.

E.ON höjer elnätspriset den 1 januari 2023

Om du har E.ON som nätägare så kan du räkna med ett högre elnätspris direkt från start under 2023. Elbolaget har meddelat att priset ökar den 1 januari vilket betyder att din månadskostnad kan öka radikalt beroende på hur mycket el som ditt hemförbrukar.

Anledningen till prishöjningen är en direkt följd av att den senaste tidens höga prisnivåer på energimarknaden. E.ON säger i ett uttalande att elen som transporteras genom nätet till viss del går förlorad, vilket betyder att de måste köpa ännu mer el för att leverera vad som utlovats. Det kostar helt enkelt mer att köpa el för att du ska få den, och därmed måste E.ON öka sina priser.

Läs mer om nyheten och prishöjningen på E.ONs officiella hemsida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.