Gratisappen Say Watt visar elpriset i mobilen (Android & iOS)

Say Watt

Say Watt är en ny och spännande app för dig som vill ha stenkoll på de senaste elpriserna. Appen ger en tydlig överblick och tipsar även om ungefärliga kostnader för att ladda elbilen, duscha och köra diskmaskinen. Här är allt du måste veta om Say Watt.

Det här kan Say Watt göra

Funktionaliteten är begränsad, men till skillnad från många andra appar så är det något positivt med Say Watt.

Huvudnumret är att du enkelt ser snittpriset för dagen och det aktuella spotpriset. Det visas i en liten widget-ruta högst upp på skärmen.

Say Watt

Under det visas fyra små rutor med beräknade kostnader för vanliga hushållssaker:

  • Ladda elbilen (mellan 40 och 100 kWh)
  • Duscha i 10 minuter (4 kWh)
  • Använda diskmaskinen (0,7 till 1,5 kWh)
  • Använda tvättmaskinen och torktumlaren (2 till 4 kWh)

Du ser även en graf som visar spotpriset timme för timme. Du kan välja mellan dagens spotpris eller morgondagens. För att se nästa dags spotpris så är det kl 13 eller senare som gäller eftersom Nordpool släpper morgondagens priser då.

Om du placerar fingret på grafen och för den fram och tillbaka så ser du klockslag och spotpriset för respektive tid.

Och slutligen.

Längst ner finns tre rutor som visar det högsta respektive lägsta spotpriset för dagen, samt konverteringskursen för EURO.

Viktigt att tänka på: Alla priser i appen visas utan påslag för elcertifikat, energiskatt, elnät eller moms. Inte heller visas andra former av påslag. Det är alltså uppskattade priser som kan se annorlunda ut på din elräkning.

Say Watt

Inställningarna i Say Watt

Det är inte speciellt många inställningar att leka med i appen (vilket är positivt).

Du kan ställa in språket mellan svenska och engelska, välja land, elområde och valuta.

Länderna som stöds just nu är Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien och Fankrike. Valutorna som stöds är SEK, NOK, DKK och EURO.

För elområden i Sverige så kan du växla fritt mellan SE1, SE2, SE3, SE4. Är du osäker på vilket område som omfattar dig? Kolla på din elräkning. Bor du i nordligaste delen av Sverige så är det SE1 som gäller, bor du i sydligaste delen så är det SE4.

Nyhet: Den 29 oktober uppdaterades appen med stöd för notiser så att du får en avisering i mobiltelefonen när morgondagens priser finns tillgängliga.

Ladda ner Say Watt för Android och iOS

Say Watt finns till både Android och iOS. Appen är helt kostnadsfri att ladda ner och använda.

På sin höjd vill apputvecklaren att användaren loggar in med sitt Google- eller Apple-konto. Det är ett tvång för den som vill synkronisera sin data över flera enheter eller säkerhetskopiera datan i molnet.

Du kan även hoppa över kontoinloggningen. Just nu finns ingen som helst anledning att logga in på ett konto. Vi rekommenderar att du skippar det alternativet tills appen får fler funktioner som faktisk drar nytta av molnsynkroniseringen.

Enligt Apple App Store så används ditt användar-ID för Apple-kontot för att skapa analysdata som delas med apputvecklaren. Ingen annan data delas i skrivande stund.

Ladda ner Say Watt här

Alternativen till Say Watt

Det appen gör är inte unikt på något vis. Alla vettiga elleverantörer har en egen app som gör i princip samma sak. Exempelvis Tibber, Öresundskraft och Greenely visar alla elpriset på ett lättöverskådligt vis. Dessutom får du många fler och mer avancerade funktioner som är tätt knutna till din leverantör.

Bland annat kan du se beräknade kostnader för hela dagen (Öresundskraft) och elförbrukning i realtid (Tibber med Pulse P1). Bara för att nämna två saker. För att dra full nytta av allt vad elleverantörernas appar har att erbjuda så måste du vara kund hos dem, så det är inte säkert att de är speciellt användbara för just dig.

Men om du exempelvis har Tibber-appen så kan du skaffa Pulse P1-modulen och använda i din elcentral för att se realtidsdata över elförbrukningen på alla tre faserna – utan att du måste vara kund hos dem.

FAQ

Finns Say Watt till Android eller iOS?

Du kan ladda ner och installera appen till både Android och iOS.

Hur mycket kostar Say Watt?

Just nu är appen helt kostnadsfri och kan laddas ner gratis till din mobiltelefon.

Vad kan Say Watt göra i mobilen?

Visa dagsaktuella spotpriser, ungefärliga elkostnader för att göra olika hushållsysslor, visa högsta respektive lägsta spotpris för dagen, och mer.

Hur tillförlitliga är elpriserna i Say Watt?

Alla priser är ungefärliga. De visas enligt pris från Nordpool, utan påslag som elcertifikat, moms, skatt eller elnätsavgift.

Say Watt – alla uppdateringar

Version 0.7.1

  • Inställning för att lägga på moms på priserna

Version 0.7

  • Stöd för notiser om morgondagens priser
  • Delningsfunktion för att dela appen med andra
  • Stöd för att visa elpriset i Rumänien
  • Mindre förbättringar och optimeringar
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.