Varning: AirPods Max brusreducering försämras med ny mjukvara

AirPods Max

RTings har gått ut med en skarp varning om att Apple förstör den aktiva brusreduceringen i AirPods Max via uppdateringar. Den senaste firmware-uppdateringen 4E71 gör att hörlurarna blockerar mindre brus än tidigare – och du kan inte göra något som helst för att stoppa det.

I ett nyligen utfört test så bekräftar RTings att uppdateringen med 4E71 minskar mängden ljud som blockeras i specifika situationer. Det handlar främst om låga frekvenser som motorer i fordon, tågljud och motorerna till flygplan som påverkas negativt.

Personligt hur mycket försämringen påverkar dina öron

Hur mycket du som användare påverkas av firmware-uppdaeringen till 4E71 beror helt på dina öron och hur du upplever ljud. Sannolikt kommer du att märka en försämring kring brusreduceringen, men till vilken grad är högst personligt.

https://twitter.com/SnazzyQ/status/1583711316497248256

Nämnvärt är att det inte handlar om en stor försämring av brusreduceringen. Det är en mindre justering som är åt det märkbart negativa hållet, men AirPods Max fortsätter att blockera en stor mängd av ljuden från omgivningen.

RTings säger i sitt uppdaterade test att AirPods Max fortfarande gör ett hyggligt jobb och bland annt slår Razer Barracuda Pro. Det är inte klart varför de valt ett gaminginspirerat headset som kostar 3 000 kronor mindre för jämförelsen, istället för att välja exempelvis Sony WH-1000XM5 eller Bose QuietComfort 45.

AirPods Max
Hörlurarna har fortfarande grymt bra ljud när du kollar på film och serier, eller lyssnar på musik. Foto: Apple

AirPods Max är fortfarande bra hörlurar

Det stora problemet med alla hörlurar i AirPods-serien är att användaren är helt låst till att lita på Apples förmåga att släppa bra uppdateringar till hörlurarna. Det finns ingen möjlighet att blockera framtida uppdateringar om AirPods-enheten är ansluten till en iPhone, iPad eller Mac-dator.

Enda sättet att komma runt problematiken är att få tag på ett exemplar av AirPods Max som använder en äldre version av den firmware som är installerad, och undvika använda dem med en Apple-pryl. Vilket förstör en stor del av upplevelsen eftersom Apple låst många funktioner inom sitt eget ekosystem.

Även om du får nya uppdateringen till hörlurarna så är det så klart inte värdelösa. De har ruskigt bra ljudkvalitet till film, serier och musik – och brusreduceringen är riktigt bra på att eliminera exempelvis samtal i omgivningen och högfrekventa ljud.

Via AppleInsider och RTings

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.