5 techprylar vi inte klarar oss utan

digital face circuitry

I San Francisco kring 2014 växte den så kallade antitech-rörelsen fram. I en stad som blivit känd för att husera några av världens största techbolag såsom Google och Facebook började en grupp att protestera mot hur teknikindustrin, med enorma företag som nämns ovan i spetsen, påverkade allt från demografi till ekonomi i norra Kalifornien. Kritiken riktades bland annat mot hur förmögna techentreprenörer och välavlönade programmerare har tagit över staden och gjort det allt svårare för medelklassen att ha råd att bo kvar. Något som främst började med att handla om rätten till en stad utvecklades sedermera till att beröra teknikmotstånd i allmänhet. I San Fransisco har det, sedan rörelsens början, hållits ett stort antal demonstrationer mot exempelvis Google. Trots att vi lever i en högt digitaliserad värld där genomsnittsmänniskan använder sig av en rad olika tekniska apparater dagligen råder också en viss skepsis mot ny teknik. På 2000-talet har man exempelvis noterat en oro för den mängd personliga information som digitala plattformar samlar in samtidigt som det råder okunskap om hur olika teknologier fungerar och vilka regelverk som styr dessa. Fenomenet är historiskt sett intet nytt eftersom vi i alla tider ställt oss frågande till teknikutveckling. I antikens mytologi förknippade man till exempel teknologi, ingenjörskonst och vetenskapliga framsteg med koncept som hybris och apokalyps, övermod och undergång. På tekniksmart tycker vi föga överraskande att det mesta av den nya tekniken är bra och innebär praktiska fördelar. I den här artikeln belyser vi därför fem techprylar vi inte klarar oss utan! 

Smartphone

Anordningen som 73 procent av alla användare påstår sig använda mest är smartphonen, enligt enkäter om anammande av teknik. Smartphonen har en given förstaplats på vår lista över tekniska innovationer då den gör det möjligt för oss att göra en rad olika saker. Detta innefattar att streama filmer på Netflix, lyssna på musikkataloger genom tjänster som Spotify och att delta i live event och liveturneringar i spel som poker på ett sätt som helt enkelt inte var möjligt för tjugo år sedan. Lägg dessutom till att vi kan sköta våra jobb, boka resor, hålla kontakt med vänner över hela världen så förstår du snabbt varför denna tekniska innovation är en av våra favoriter. 

Trådlösa hörlurar

Det är när tekniken löser ett konkret problem till det bättre som vi tycker den är som allra bäst. Som i fallet med trådlösa hörlurar som idag erbjuds av en mängd märken som bland annat Apple, Bose, Beats och Sony. Kablar som virat in sig i varandra i väskan eller fickan är numera ett minne blott och med hjälp av Bluetoothteknik gör de trådlösa hörlurarna livet enklare.

Aktivitetsklockan

Tekniken pekas ofta ut som bov när det gäller den alltmer stillasittande moderna människan. Uppfinningar som aktivitetsklockan kan dock utgöra ett incitament för motsatsen, det vill säga mer rörelse. Klockan skapar en komplett översikt över dagliga aktiviteter som steg, puls, sömn och kaloriförbränning. Dessutom får du överblick över din aktivitet på dags-, vecko- eller månadsbasis vilket hjälper dig att hålla koll på din dagliga aktivitet och i längden leva mer hälsosamt. 

E-läsaren

Böcker var tidigare förpassade till bibliotek och bokhandlar, vilket förvisso hade och har sin charm men innebär dock vissa begränsningar. Den som läser mycket har givetvis inte alltid plats att husera alla verk i hemmet och de som bor utanför större städer har inte alltid enkel tillgång till vare sig bibblan eller Pocketshop. E-läsaren som idag marknadsförs under märken som bland annat Kobo och Kindle är en pryl vi inte klarar oss utan. Med den kan du enkelt få tillgång till en enorm katalog av e-böcker till låns och försäljning och enkelt bära med dig litteraturen på resan eller i kollektivtrafiken. 

Robot dammsugaren

robot vacuum cleaner

Städning har sällan varit så enkelt som nu. Med robotdammsugaren kan vi som vill hålla det rent och fräscht omkring oss men som är tidspressade enkelt programmera in en robot att göra jobbet åt oss. De flesta nya modeller är ljudlösa och anpassade att nå även skrymslen och vrår och är idealiska för den stressade storstadsbon eller matten eller hussen som är less på fällande husdjur. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.