Elscootern Xiaomi Mi Pro 2 – 8 saker du måste veta

xiaomi mi pro 2 elscooter

Xiaomi Mi Pro 2 är en av marknadens absolut mest köpa och populära elscoorar. Det är också en av de lite dyrare modellerna med ett cirkapris runt 4 800 till 5 200 kronor.

Innan du öppnar plånboken och köper elscootern Mi Pro 2 så har vi åtta saker du måste veta om modellen. Det är inga större konstigheter, men väl tänkbara punkter som kan göra ditt liv lite enklare inför valet.

Lästips: Tips & råd om Xiaomi M365 innan du köper el-scootern

1. Lång räckvidd på maximalt 45 km

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 har riktigt lång (teoretisk) räckvidd. Upp till 45 kilometer under optimala förhållanden.

För att du ska nå den räckvidden så måste du ha ett nytt och fräscht batteri, väga under maxgränsen för vad elscootern klarar och åka på plan mark eller nedåtlutande.

Du kommer INTE att köra 45 kilometer på en laddning när du har använt elscootern ett tag. Batteriets kapacitet försämras med tiden, precis som med exempelvis en bärbar dator eller mobiltelefon.

Räkna med 30 kilometer på en laddning – inte 45 kilometer

rain bad weather ryoji iwata unsplash
Din elscooter blir mycket ledsen (och riskerar att gå sönder permanent) i dåligt väder. Undvik regn! Foto: Ryoji Iwata, Unsplash

2. Ska inte köras i dåligt väder / begränsad vattentålighet

Den här elscootern är inte gjord för regn och rusk. Helst inte kyla heller om du kan undvika det.

Xiaomi anger en begränsad vattentålighet med IP54-klassning. Det betyder i princip att du kan köra i lättare regn och spola av elscootern (utan hårt vattentryck!), men undvik hällregnet.

IP54-klassningen är vanlig på dagens elscootrar, så du får inte bättre eller sämre vattentålighet än med många andra modeller.

Tänk på att laddningsluckan bara är en gummibit som täcker laddningsporten. Det finns en stor risk att vatten kan tränga in där om gummit inte täcker fullt ut, så ha uppsyn och täta lite extra om du vill vara helt säker.

3. Släpptes våren 2021

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 är inte någon ny elscooter på marknaden. Den släpptes under våren 2021 och är därmed inte den senaste modellen från Xiaomi.

I skrivande stund underhålls den fortfarande med uppdateringar via Mi Home-appen på din mobiltelefon. Men i takt med att nya modeller släpps och åldern ökar så kan du inte räkna med att den får så många fler optimeringar.

En något nyare (men inte nödvändigtvis bättre) modell är Xioami Electric Scooter 3 som introducerades i september 2021.

Den har en mycket kraftfullare motor på 600 watt, men samma topphastighet på 25 km/h som Pro 2-modellen har. Priset? Runt tusenlappen lägre i skrivande stund.

4. Begränsad fjädring – undvik kullersten och kanter

Begränsad fjädring är egentligen alltför snällt – den här modellen har i princip ingen fjädring överhuvudtaget. Du måste snällt förlita dig på böjda knän om du råkar köra på kullersten eller kanter.

Du kan köpa till fjädring från tredjepart om du vill och montera på din Pro 2, men det kostar några hundralappar extra vilket ökar slutpriset en hel del.

Om du minskar lufttrycket i däcken från de 55 till 60 PSI som de bör ha så kan du motverka de minsta stötarna när du åker på vanlig väg. Tänk bara på att ett för lågt lufttryck ökar friktonen och motståndet så att räckvidden minskar.

5. Du kan låsa upp mjukvaran med speciell firmware

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 har inbyggd mjukvara (så kallad firmware) som Xiaomi underhåller regelbundet. Du installerar uppdateringar via Mi Home-appen och hela processen är i princip automatiserad.

Men! Det går att skriva över standard-mjukvaran med tredjepartsfirmware.

Det gör att du får mer kraft ur motorn, högre topphastighet och snabbare acceleration. Exakt hur mycket och till vilken grad beror helt på vilken av de många firmware-versioner du väljer.

Tänk på att tredjepartsfirmware inte stöds av Xiaomi och det finns alltid en liten risk att något går fel = bye-bye stöd hos både tillverkaren och butiken om du har otur.

Dessutom ökar riskerna när accelerationen och topphastigheten är högre. Så använd med försiktighet och läs noga instruktionerna om du absolut vill testa.

Läs mer och ladda ner filerna som behövs på Scooterhacking.org här. Vi rekommenderar att du läser först och sen letar efter fler källor med information om hur de fungerar för extra säkerhet.

ninebot by segway kickscooter max g30d ii
Ninebot by Segway KickScooter Max G30D II är mycket, MYCKET, tyngre än Pro 2-modellen.

6. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 väger 12,5 kg

En viktig detalj är hur mycket elscootern väger. Inte för att det betyder mycket när du står på den och susar fram i 20 km/h, men om du måste bära den upp och ner för trappor varje dag så spelar vikten roll i längden.

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 väger 12,5 kg. Det är snäppet mer än Mi Electric Scooter Essential men något mindre än Mi Electric Scooter 3.

Här är cirkavikterna på tio populära elscootrar enligt Prisjakt:

ModellVikt
Mi Electric Scooter Pro 2
12,5 kg
Mi Electric Scooter Essential
12 kg
Mi Electric Scooter 1S
12,5 kg
Ninebot by Segway KickScooter Max G30E II
19,1 kg
Ninebot by Segway KickScooter E25D
14,4 kg
Mi Electric Scooter 3
13,2 kg
Ninebot by Segway KickScooter Max G30D II
19,9 kg
E-Wheels E2S V2 PRO
14 kg

Som du ser är Electric Scooter Pro 2 inte ens i närheten av att vara tyngst på marknaden. Ninebots modeller är rejält mycket tyngre i klassen med hela 20 kg som högst – hela 59 procent mer vikt. Vi lovar att det spelar stor roll om batteriet dör när du är en kilometer hemifrån och måste bära eller leda den hela vägen.

7. Får inte köras på allmän väg

Inte för att vi tror att det här kommer att stoppa någon (vi har sett massvis av elscootrar som är olagliga på allmän väg), men den här modellen får inte köras på vanliga vägar.

Anledningen är den kraftfulla motorn på 300 watt och topphastigheten på 25 km/h. Båda är snäppet högre än vad lagen tillåter.

Lagen säger att eldrivna fordon utan pedaler får ha en maxeffekt på 250 watt och en högsta toppfart på 20 km/h om de ska framföras på allmän väg. Däremot får du köra elscootern på inhägnat område.

8. Du kan låsa elscootern med appen

Elscootrar är normalt knepigare att låsa fast än en vanlig cykel. Det finns helt enkelt inte lika bra platser på elscootern där man kan dra igenom ett lås som kan kopplas runt exempelvis en stolpe.

Det absolut säkraste du kan göra är att ta med elscootern överallt där du går, men om inte det är möjligt så finns en elektronisk startspärr som hindrar obehöriga från att köra iväg med den utan rätt PIN-kod.

Det hindrar inte någon från att springa iväg med den så klart och därför rekommenderar vi att du skaffar ett fysiskt lås som är anpassat för elscootrar.

Skivbromslås kostar från cirka 150 kronor och har en tillhörande vajer för fastlåsning runt stolpar och cykelställ. Det är INTE tillräckligt för att hindra stöld om elscootern står ute på natten – du MÅSTE ta in den på kvällarna. Däremot fungerar det utmärkt under kortare stunder utanför exempelvis affären.

Du hittar skivbromslås hos välsorterade butiker som säljer elscootrar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.