Mediaspelaren VLC finns nu att använda med Chrome OS. Enligt plattformarna är det en av de sista plattformarna där VideoLAN inte har funnits tillgänglig men att den nu äntligen är klar för användarna att ta del av.
Tacksamt nog har mediaspelaren i stort samma funktionalitet som på andra plattformar som Windows, OS X och Linux – trots att Chrome OS är betydligt ber begränsande i sitt utförande för applikationer. Bland nyckelpunkterna som lyfts fram finner vi stöd för uppspelning av MKV- och ISO-formaten samt okomprimerade FLAC-filer.
Stöder undertexter & strömmad video
Till det får vi även stöd för undertexter i SRT- och SSA-formaten med möjlighet till automatisk identifiering av dessa där det är möjligt. Vidare klarar VLC på Chrome OS även lokala- som internetströmmar med video samt adaptiva funktioner som HLS och DASH.
Spelarlistor, hårdvaruaccelererad uppspelning och equaliser för ljudet finns också implementerat från start. Speciellt den accelererade uppspelningen kommer att göra stor skillnad på datorerna som har hårdvaran för det och om videouppspelning är viktigt bör man tänka sig noga för om man vill köpa en Chromebook.
Testad på Chromebook Pixel & HP Chromebook 14
I skrivande stund har utvecklarna endast testat VLC på två Chromebooks, nämligen Chromebook Pixel och HP Chromebook 14. Den förstnämnda är en ordentlig prestandamaskin i sammanhanget medan den senare från Hewlett Packard har betydligt mer att önska.
Eftersom bara två datorer har testats bör man vara uppmärksam på att alla andra modeller kan ha buggar eller problem som bör rapporteras till utvecklarna. Det hjälper dem att göra VLC för Chrome OS ännu bättre i framtiden. Man bör också veta att många Chromebooks har extremt begränsad prestanda vilket påverkar upplevelsen.
Här laddar du hem VLC
Utvecklarna rekommenderar att man använder Chrome 48 eller senare för bästa resultat med VideoLAN. Tekniksmart rekommenderar i sin tur en Chromebook med Nvidia Tegra- eller Intel Core-processor samt 4 GB internminne för att videouppspelningen ska vara så bra som möjligt. Givetvis fungerar VLC även med långsammare datorer – prova själv och se om den fungerar med din modell.
Läs mer på den officiella bloggen från utvecklarna eller ladda ned VLC härifrån.
Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser!
Lämna ett svar
Visa kommentarer