Google gör Chrome OS bättre för hela familjen (maj 2020)

Chromebook Chrome OS

Chrome OS har uppdaterats med flera nyheter som gör operativsystemet smidigare att använda i familjer med barn.

Den nya uppdateringen till Chrome OS är främst inriktad på barnfamiljer som behöver sätta begränsningar kring barnens datoranvändning.

Den största nyheten är förbättringar kring funktionen Family Link.

Barn kan nu installera teman, appar och tillägg via Chrome Web Store. För att göra det måste en förälder godkänna installationen, antingen med ett lösenord eller via sin mobiltelefon.

Med Family Link kan föräldrar även sätta tidsbegränsningar för olika appar i Chrome OS. En timmes YouTube eller en halvtimmes spelande kan ställas in på sekunder.

google chrome os family link tid begransning 2020
© Google

Google försöker etablera sig som ett enkelt och praktiskt alternativ till både Windows- och Mac-datorer med smarta barnlösningar för familjer.

Lästips: Chrome OS: Får Ambient EQ och Netflix PiP

Hittills har företaget lyckats bäst inom skola och företag där en stabil IT-administration och jämförelsevis låga priser gör Chrome OS till ett intressant alternativ vid långsiktig användning.

För privat användning har Chrome OS däremot inte lyckats få lika bra fäste. Det finns för många bra Windows-datorer till lika låga eller lägre priser, något som Google haft svårt att konkurrera med.

Ett förbättrat Family Link är ett positivt steg i rätt riktning – frågan är hur långt det räcker. Vad tror du?

Läs mer om alla nyheterna på Googles officiella webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.