VLC optimeras för Apple M1 – installera v3.0.12 idag

vlc cone logo

Nu fungera videospelaren VLC optimalt på Apples M1-bestyckade datorer. Den populära gratisappen har med version 3.0.12 fått officiellt stöd för M1-processorn som en fristående nedladdning.


Uppdateringen betyder att VLC har fullt stöd för arm64 och Apple Silicon, vilket ger bättre prestanda och lägre energiförbrukning än på Intels kretsar.

Lästips: Stöd för AirPlay med VLC är på gång

Normalt brukar utvecklarna lägga in stödet i en så kallad ”universal binary”. Det betyder att Intel- och arm64-stödet finns i samma körbara fil, dvs du behöver normalt bara uppdatera en befintliga installation för att få arm64-stödet.

Med VLC däremot är det lite annorlunda. Här måste du ladda ner en helt ny installationsfil till Apple M1-datorn. Anledningen är enkel, VLC har valt att separera Intel och Apple Silicon helt av någon anledning.


Om du redan har VLC på din Apple M1-dator ska du först installera den senaste versionen från officiella webbsajten – version 3.0.12 – därefter leta efter uppdateringar via VLC. Då ska version 3.0.12.1 hittas och installeras.

Lästips: VLC 4.0: Nytt gränssnitt & mediabibliotek

Andra förbättringar med 3.0.12 är att gränssnittet har anpassats för macOS Big Sur, VLC har optimerats ytterligare för bluray och filformatet WMV, samt fått en mängd olika buggfixar. En buggfix är att Windows inte längre kraschar i vissa situationer när Direct3D-filter används.