VLC 4.0: Nytt gränssnitt & mediabibliotek

VLC 4.0

VLC 4.0 är på gång och det med en rejäl dos förbättringar. Här går vi igenom de nyheter som bekräftats och varför de är viktiga för dig. Läs mer i artikeln.

VLC 4.0 efterföljer befintliga VLC 3.0 med ett förbättrat gränssnitt och förbättrad uppspelning av främst musik. Detta enligt Jean-Baptiste Kempf som är huvudansvarig för utvecklingen av mediaspelaren.

Han säger mer specifikt att den förändring som blir mest märkbar sker kring gränssnittet i VLC. Åtminstone på nyare plattformar som Windows 10 och KDE Plasma 5. Här får vi omarbetad grafik med mer transparens, platta ikoner och ett generellt modernare utseende.

Mediabiblioteket från Android kommer att implementeras i desktop-versionerna. Det hjälper dig att lägga till mediafiler i VLC så att du kan navigera mellan dem på ett enklare vis. Den här förändringen kommer även till iOS framöver.

Tanken är att de som främst använder VLC för att spela musik ska få det lite lättare. Om du hellre vill fortsätta använda Utforskaren eller via Öppna-menyn så kan du stänga av nya mediabiblioteket.

VLC 4.0 har inte stöd för Windows XP och Vista

Man passar även på att ta bort stödet för en rad äldre plattformar. Bland annat kan du inte använd VLC på Windows XP eller Vista från och med VLC 4.0. Har du en Mac måste du ha macOS 10.11 eller senare. Föredrar du Linux är enda officiella kravet stöd för OpenGL.

Och på mobiltelefonen och surfplattan då, vad gäller där? För VLC 4.0 måste du ha Android 4.4 eller senare, och iOS 11 eller senare.

Andra nyheter i VLC 4.0 är en omarbetad arkitektur för video-output, stöd för VR/3D och 3D-ljud. Nya versionen har även bättre ljud- och videosynkronisering, färre tappade bildrutor och stöd för V-Sync / HMD. Stödet för HDR har också förbättrats och Video Filter API inkluderats.

Det här är en rejält stor uppdatering som fortfarande har en bit kvar innan lanseringen kan ske. Och det ovan nämnda är bara en del av alla nyheter – du kan se en utmärkt genomgång av allt nytt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.