Firefox 67 stoppar script som bryter krytovalutor & hindrar fingerprinting

Mozilla Firefox Logo

Mozilla uppdaterar webbläsaren Firefox med förbättrat integritetsskydd. Från version 65 får du bättre kontroll över den information som skickas om dina surfvanor. Och med Firefox 67 får du nya skydd som blockerar script som bryter kryptovalutor. Här förklarar vi varför det är viktigt.


Idag kan du helt ovetandes använda webbsajter som använder specialskrivna script för att bryta kryptovalutor med hjälp av din dator. Scriptet nyttjar hårdvaran, främst processorn, och kan belasta den väldigt tungt medan arbetet pågår. Och det är sällan man får reda på att det sker.

Det betyder att din dator slits snabbare eftersom värmeutvecklingen snabbt ökar när processorn kör på 100 procent hela tiden. Och ökad värmeutveckling betyder att fläktarna måste jobba mer samt att energiförbrukningen ökar. Din dator kan kännas segare och i värsta fall temporärt bli obrukbar.

Den enda som faktiskt vinner på att scriptet körs är sajtägaren. En sajt som har tusentals eller kanske till och med miljontals (The Pirate Bay exempelvis) besökare kan på kort tid ge rejält med intäkter. Men det får du aldrig reda på. Eller någon annan besöker för den delen.

Firefox 67 stoppar script som bryter kryptovalutor

Firefox 67 känner automatiskt av om ett script som bryter kryptovalutor försöker köras. Om ett sådant identifieras kommer webbläsaren att neka scriptet tillgång till datorn. Det får helt enkelt inte köras, och kan därför inte påverka dig eller din dator.


Det är så klart inget hundraprocentigt skydd, så du bör alltid ha ett bra säkerhetsprogram installerat på datorn. Oavsett om du kör Windows, macOS eller Linux.

En annan funktion som släpps med Firefox 67 är skydd mot så kallat ”fingerprinting”. En metod som används av annonsnätverk för att spåra dig på internet genom att identifiera din unika kombination av hårdvara och mjukvara.

Exakt när Mozilla kan släppa Firefox 67 är i skrivande stund oklart. Firefox 65 är redan släppt, så det bör inte dröja speciellt länge innan nästa version är redo. Om du redan har webbläsaren får du uppdateringarna direkt från appen, annars laddar du ner webbläsaren från den officiella webbsajten.