Har ditt lösenord läckt på internet? Kolla direkt i Chrome

Google Chrome Logo 2016

Google släpper ett webbläsartillägg för Chrome som varnar om dina lösenord läcker på internet. Tillägget heter Password Checkup och det läser av dina lösenord samt användarnamn, och jämför dem mot kända läckor på internet. Om dina uppgifter finns med i en läcka får du en notis om det.

Password Checkup finns bara till Google Chrome och är ett steg i Googles strävan efter att göra webbläsaren säkrare för användarna. Det är en extra åtgärd som ska hjälpa dig att veta när dina användaruppgifter har läckt så att du kan byta dem på berörda webbsajter och tjänster.

Dina uppgifter jämförs med en enorm databas med fyra miljarder användaruppgifter som läckt vid flera andra tillfällen. Alla uppgifter som skickas till Google är helt anonymiserad och fullt krypterad, så företaget vet inte vem du är och du ingen kan avlyssna trafiken.

google password checker howto
Klicka för större bild

Tillägget kommer endast att göra sig påmind om dina uppgifter anses vara läckta. Svaga lösenord och liknande är inget som den bryr sig om. Så du slipper förhoppningsvis onödiga aviseringar som andra tjänster.

Password Checkup hittar du på den officiella tilläggsbutiken för Google Chrome.

Om du inte litar på Google utan vill använda en annan tjänst så finns erkända Have I Been Pwned? Där kan du fylla i din e-postadress eller lösenord och kolla om de matchar en av världens största databaser över läckta användaruppgifter. Anonymt och säkert.

Google ger dig smarta tips och råd hur du använder tillägget till Chrome på sin säkerhetsblogg.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.