Stöd för AirPlay med VLC är på gång

vlc cone logo

VLC närmar sig tre miljarder nerladdningar. En otrolig milstolpe som tydligt cementerar faktumet att VLC är den absolut mest populära mediaspelaren någonsin. Utvecklaren firar milstolpen genom att lägga till stöd för AirPlay.


VLC är en mediaspelare som bygger på öppen källkod. Vem som helst får bidra med förslag på kod och VLC kan spela upp i princip vilka ljud eller videoformat som helst. Och den blir hela tiden bättre på det.

Något som saknas i VLC är stöd för Apple AirPlay. En teknik för att strömma ljud och bild från exempelvis en iPhone eller iPad. Utvecklaren bakom VLC – Videolan – bekräftade till webbsajten Variety att stödet är på gång.

Jean-Baptiste Kempf är en av huvudutvecklarna som arbetar med stödet. Enligt honom kan stödet släppas om runt en månads tid. Exakt datum finns dock inte.

Just like with Chromecast, we intend to support AirPlay on any platform. There is no release date yet at all. We would like it to be part of VLC 4, which is the next major release we are currently working on. We will let you know in advance once we define a date.

Stödet för AirPlay följs av implementationen av Chromecast-stöd som gjordes med VLC 3.0 i februari 2018. Med versionen släpptes även 8K/HDR-stöd, HD-DVD, SMB och mycket mer. Utvecklaren hade även fixat runt 1 500 buggar med VLC 3.0.


En annan, kommande nyhet är förbättrat stöd för VR med VR-headset som HTC Vive. Utvecklaren har redan stöd för de flesta VR-headseten på marknaden med så lite som en megabyte programkod.

Slutligen kan vi nämna att Videolan arbetar med ett mer komplett videobibliotek för VLC. Anledningen är att underlätta användarnas byte från iTunes till mediaspelaren. Med det sagt finns inga planer på att börja konkurrera med mediacenter som Kodi eller Plex. Det är inte utvecklarens huvudsakliga framtidsmål för VLC enligt Jean-Baptiste Kempf.