VLC 4.0 släpps med nytt gränssnitt under 2021

vlc 4 videolan 1
VideoLAN / FOSDEM

Populära mediaspelaren VLC, eller VideoLAN som hela namnet är, släpps som version 4.0 senare under 2021. Gränssnittet har omarbetats för att det ska kännas modernare och enklare att använda.

Och det omarbetade gränssnittet är faktiskt den största nyheten. Åtminstone om vi ska tro Jean-Baptiste Kempf, ansvarig för organisationen som ansvarar för utveckligen av VLC.

Lästips: VLC optimeras för Apple M1 – installera v3.0.12 idag

Om du tycker att hela grejen med ett nytt gränssnitt låter bekant så har du bra minne. Redan i februari 2019 gavs en första presentation av hur det skulle se ut. Då under FOSDEM-konferensen med tydlig vinkling mot transparans och ett nytt färgschema.

vlc 4 videolan 3
Uppspelningsfönstret. Källa: VideoLAN / FOSDEM

Andra förbättringar är att mer online-innehåll kommer att implementeras i VLC och en webbversion är på gång.

Online-innehållet handlar om integration av tredjepartstjänster vars media kan hittas och spelas direkt via VLC. Det öppnar för att tjänster ska kunna erbjuda annonsfria filmer direkt i mediaspelaren; likt hur Plex gör med sin streamingtjänst.

Sedan länge har VLC ett tillägg för webbläsare som gör att mediaspelaren fungerar även där. Detta ska ersättas av en ny implementation baserad på Webassembly och JavaScript. Tillsammans öppnar de för inbäddning av VLC direkt på en webbsajt så att användarna kan spela vilka filmformat som helst direkt från en hemsida.

Lästips: Xiaomi Mi Box 4S Pro – mediaspelare med 8K-stöd & HDMI 2.1

Och slutligen har vi Moviepedia Project – ett försök att skapa en egen filmdatabas i IMDb-stil och som underhålls av användarna. Det är oklart kring alla detaljer om Moviepedia Project, men vi vet åtminstone att namnet bara används internet just nu och heter något annat när (läs: om) databasen blir officiellt släppt.

Det finns inget datum för när VLC 4.0 kan släppas, inte mer än någon gång under 2021.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.