Så populärt är svenska succéspelet Valheim – fjärde mest spelade på Steam

valheim skarmdump 2021 early access

Valheim är ett riktigt succéspel och det fjärde mest populära spelet på Steam just nu; åtminstone räknat i antalet samtidiga spelare.

Den 7 februari nådde Valheim hela 130 000 samtidiga spelare enligt Steam. Det är fler än både Grand Theft Auto V och Rocket League – storspelare som byggt en stor skara spelare över lång tid.


Lästips: Hackare har sålt källkoden bakom Cyberpunk 2077 och The Witcher 3

Valheim utvecklas av svenska spelstudion Iron Gate Studio och släpptes som Early Access-titel den 2 februari. Early Access betyder att spelet inte är färdigt, men den som vill kan köpa spelet och prova den ofärdiga versionen.

Och det är extremt många som gör just det. 170 000 spelare är inte att snysa åt och man kan fundera på hur ett så rudimentärt designat spel fått så många spelare. Vad händer egentligen?

Om man frågar skaparen av både Valheim och Iron Gates, Richard Svensson, så kan spelet ha den rådande pandemin att tacka för det.

I ett pressmeddelande säger Richard Svensson följande:

”Valheim är ett samarbetsspel om att utforska en stor färggrann värld med få gränser som släppts under en global pandemi när många är instängda och inte kan träffa vänner och familj. Förhoppningsvis kan möjligheten att bli ihjälklubbad av ett troll tillsammans få dem att må lite bättre”

För att spela Valheim räcker det med att du kör själv i din värld, men det blir som roligast med tre eller fler som samarbetar.

Just nu finns bara ett fåtal djur och byggdelar att använda för att skapa saker i spelet. Men Richard Svensson utlovar många uppdateringar framöver som bättrar på alla delar av Valheim.

Förutom att passera fler än 100 000 samtidiga spelare på Steam så har Valheim nått en annan magisk gräns; 1 miljon sålda exemplar på bara en vecka. En fantastisk bedrift vill vi mena och förhoppningsvis en garanti för att spelets utveckling ska drivas framåt i snabb takt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.