Hackare har sålt källkoden bakom Cyberpunk 2077 och The Witcher 3

The Witcher 3

Tidigare rapporterades att hackare inte bara fått åtkomst till servrar hos spelstudion CD Projekt Red, utan även att de stulit stora mängder källkod till flera spel.

Hackarna hotade CD Projekt Red med att släppa källkoden fri på internet eller sälja den till högstbjudande om spelstudion inte gick med på hackergruppens krav.

Lästips: CD Projekt Red hackad – källkod till Cyberpunk 2077 & Witcher 3 stulen

CD Projekt Red vägrade betala pengar för källkoden, och nu säger hackergruppen att de faktiskt sålt koden till en utomstående part. En anonym sådan bör tilläggas, så det går inte att verifiera att påståendet om försäljningen faktiskt stämmer.

Det är alltså oklart vem som köpte källkoden och hur den kommer att nyttjas av tredje part. Vad vi känner till är att det ska röra källkod till följande spel:

  • Thronebreaker: The Witcher Tales
  • The Witcher 3
  • The Witcher 3 med raytracing-stöd (!)
  • Cyberpunk 2077

Hackarna ska även ha fått tillgång till en mängd olika interna dokument från CD Projekt Red. Om de ingår i köpet är oklart i skrivande stund.

Auktionen för källkoden till spelen började på en miljon dollar. Om en tredjepart ville köpa allt rakt av på fläcken var prislappen sju miljoner dollar. Priser som verifierades av webbsajten vx-underground.

Något som inte ingick i auktionen var spelet Gwent. Källkoden till det spelet lades istället ut på internet, fritt för vem som helst att ladda ner.

Lästips: Bättre prestanda / mer FPS i Cyberpunk 2077 med EZ Optimizer (video)

Det är fortfarande väldigt lite vi känner till om hela hackersituationen. Gruppen som ligger bakom attacken är fortfarande okända exempelvis. En säkerhetsfirma säger att malwaret HelloKitty kan vara en spelpjäs i det hela, men det återstår att verifiera.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.