CD Projekt Red hackad – källkod till Cyberpunk 2077 & Witcher 3 stulen

cyberpunk 2077 illustration 2021

Cyberkriminella säger sig ha åtkomst till källkod för både Cyberpunk 2077 och The Witcher 3. Detta efter en ransomware-attack mot polska spelutvecklaren CD Projekt Red.

Spelutvecklaren har bekräftat att de utsatts för en attack och att utomstående lyckats komma åt ”viss data”. Exakt vilken data har inte tillkännagjorts officiellt, åtminstone inte än.

Enligt CD Projekt Red ska dock ingen integritetskänslig data har stulits. Det sägs trots att hackarna påstår sig ha dokument från företags advokater, HR-avdelningen samt finansiella dokument.

Lästips: Bättre prestanda / mer FPS i Cyberpunk 2077 med EZ Optimizer (video)

CD Projekt Red säger också att de inte kommer att förhandla med de cyberkriminella som attackerade spelstudion. Inte heller kommer några pengar betalas av någon som helst anledning.

Om inte spelutvecklaren betalar lösensumman som hackarna kräver hotar de med att släppa alla dokument och källkoden till Cyberpunk 2077, The Witcher 3 (inklusive en tidigare okänd version) samt kortspelet Gwent.

The Witcher 3
Källkoden till The Witcher 3 påstås ha stulits av cyberkriminella.

I ett uttalande säger CD Projekt Red att de har säkrat sin IT-infrastruktur för att liknande attacker inte ska kunna hända i framtiden. Samtidigt har återskapning av kod gjorts från säkra säkerhetskopior som hackarna inte fått åtkomst till.

CD Projekt Red har kritiserats stenhårt ända sen lanseringen av Cyberpunk 2077 och den här utvecklingen är verkligen inget spelutvecklaren behöver just nu.

Frågan nu är om hackarna försenar arbetet med Cyberpunk 2077 och de buggfixar som utlovats i framtiden. Vi vet också att det kommer en expansion i framtiden, och även här ställer vi oss frågande om den försenas.

Lästips: Läs alla våra artiklar om Cyberpunk 2077 här

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.