Vad är H.266/VVC ”Versatile Video Coding”? Allt om formatet

video recording mirrorless unsplash kushagrakevat

Nya generationens videokodning – H.266 eller Versatile Video Coding – har fått sin färdiga specifikation. Det betyder att utvecklare och företag kan börja skapa produkter baserade på H.266-kodeken.

Vad är H.266/VVC?

H.266 är en så kallad videokodek och den direkta efterföljaren till H.265. En videokodek är mjukvara som antingen komprimerar eller avkomprimerar digital video. Anledningen till att videokodekar behövs är för att video- och ljudmaterialet annars blir för stort för vanlig konsumentanvändning.

Läs mer om vad en videokodek gör på Wikipedia (engelska).

Vilka är förbättringarna med H.266/VVC?

h266 vvc versatile video coding effciency vs h265

Den kanske största fördelen är att H.266 har dubbelt så stor komprimeringsgrad som H.265 med videoupplösning i 4K.

Enligt presentationsmaterialet kan H.266/VVC komprimera en videofil i 4K-upplösning och med 90 minuters speltid till bara 5GB. Med H.265/HEVC kan bara pressa ner storleken till 10GB.

H.266/VVC stöder upplösningar från HD till 4K och 8K med såväl 10-bitars färgdjup och HDR. Även 360-videor stöds.

När kan man börja se videor i H.266/VVC?

Enligt uppgift kommer de första praktiskt användbara produkterna med stöd för H.266/VVC att släppas under hösten 2020.

För att kunna kolla på videor i H.266/VVC via din TV-box, mobiltelefon och surfplatta krävs speciell hårdvara, så det är inget dagens generations produkter klarar.

Kommer H.266/VVC bli lika populär som H.265/HEVC?

Det är oklart om H.266/VVC får något större genomslag på marknaden. H.266/VVC är INTE en kostnadsfri videokodek som exempelvis Googles AV1.

Redan med H.265/HEVC visade sig marknaden ovilliga att betala de licenskostnader som den kodeken hade. Frågan är H.266/VVC kan lyckas där föregångaren misslyckades.

Vilka har skapat H.266/VVC?

H.266/VVC är utvecklad i ett samarbete mellan Joint Video Experts Team och Fraunhofer Heinrich Hertz Institute.

Videokodeken framställdes tillsammans med en rad högprofilerade företag. Bland annat Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm och Sony.

Vad är LCEVC och EVC?

Totalt släpps tre varianter av samma videokodek under hösten 2020.

  • VVC: Versatile Video Coding
  • EVC: Essential Video Coding
  • LCEVC: Low Complexity Enhancement Video Coding

VVC är ersättaren till H.265 och kommer att användas i allt från videoströmmar till nerladdningsbar, högupplöst film.

EVC är i princip H.265 men med en mindre komplex licensstruktur och LCEVC riktar sig helt till strömmad video från tjänster som YouTube och Twitch.

Är H.266/VVC bättre än AV1?

Rent tekniskt så ska H.266/VVC vara bättre än konkurrenten AV1.

Gräver man lite djupare än det lösa påståendet så står det klart att AV1 klarar sig riktigt väl vid en direkt jämförelse med H.266/VVC.

AV1 är exempelvis redan 30 procent bättre än dagens H.265/HEVC, vilket betyder att videokodeken inte är speciellt långt efter H.266/VVC i fråga om komprimering.

Dessutom är AV1 helt kostnadsfri att implementera och använda. H.266/VVC är nedtyngd av patent och höga licenskostnader.

Vidare stöds AV1 redan av marknadens största webbläsare – Firefox och Chrome. Edge gör det inte än, men eftersom den webbläsaren har samma grund som Chrome så väntas AV1 få stöd i framtiden. Safari däremot kör sin egen väg med Apple vid rodret, så där är det mindre troligt att stödet dyker upp.

FAQ

Kan jag använda H.266/VVC gratis?

Det är gratis att kolla på videor som använder H.266/VVC. Ska du skapa en video med videokodeken måste du betala en licenskostnad till Fraunhofer.

Vilka mediaspelare/videospelare stöder H.266/VVC?

I skrivande stund finns inget stöd för H.266/VVC i någon mediaspelare eller videospelare. De första apparna som stöder H.266/VVC kommer hösten 2020.

Hur bra är H.266/VVC?

H.266/VVC är dubbelt så bra på att komprimera högupplöst videomaterial i 4K-upplösning jämfört med H.265/HEVC.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.