Smartphones blir allt bättre för fotografering och de senare Iphone-modellerna är bra exempel på hur utmärkta kameramobiler ska vara. De har länge varit den högre standarden som andra tillverkare eftersträvat och även om många konkurrerande modeller är i samma klass så fortsätter Apple hålla fanan högt med Iphone 6s/6s Plus och Iphone 7/7 Plus.
Fortfarande är det dock inte helt enkelt att ta riktigt bra porträttbilder med mobiltelefoner och det har till stor del att göra med de hårdvarubegränsningar som de mobila enheterna tampas med. De har små sensorer, begränsad optik och förhållandevis låg upplösning som ger litet utrymme för beskärningar i efterhand. Mobiltelefoner begränsas dessutom rejält så fort ljuset blir sämre än optimalt och det krävs en del teknik såväl som övning för att nå de bästa resultaten.
Här har vi samlat några av de absolut bästa tipsen på hur du tar bättre porträtt med din Iphone. Samma tekniker och råd fungerar givetvis även med andra smartphonemodeller på marknaden. Har du egna tips? Skriv gärna en kommentar längst ner och berätta så andra kan prova!
Använd en lampa eller reflexskärm
Förlita dig inte på blixten när ljuset är dåligt utan använd en lampa för att belysa området som ska fotograferas. Det minimerar risken för hårda skuggor och bruset kan hållas i schack. Förslagsvis använder man sig av en svag lampa med ett halvgenomskinligt material placerat framför själva ljuskällan. Det ger ett mjukare, svagare ljus som är perfekt för porträtt. Ett alternativ är att ha en reflexskärm där ena sidan är silverfärgad och den andra i guld. Utvecklad kan den reflektera ett kallare eller varmare ljus mot ansiktet och med det eliminera skuggor nästan helt. En liten kostnad men stort resultat.
Fotografera mot en neutral bakgrund
Försök att hitta en bakgrund som är så neutral som möjligt. Mobiltelefoner är dåliga på att isolera vid porträtt och en bakgrund med många detaljer gör bilden plottrig. Försök att placera personen som ska fotograferas mot en enkel bakgrund och gå så nära det bara går för att eliminera döda områden i bilden. Våga gå riktigt nära då ”luft” i bilden kan ge en känsla av ensamhet och svaghet om porträttet inte är korrekt vinklat.
Lek med vinklar
De allra flesta fotograferar rakt framifrån men prova även att ställa dig på en pall över personen som bilden tas på. Eller lägg dig på marken för en lägre vinkel. Inte sällan är det uppskattat med bilder som är tagna strax över ögonhöjd och då gärna något från sidan. Här gäller det att vara kreativ och prova sig fram. Gå upp på en stol, klättra upp i ett träd, hitta de mest tokiga vinklarna och ta bilder. Prova sånt du annars inte skulle kunna tänka dig.
Lästips: Bästa minneskorten till din kamera och telefon
Tredjepartsobjektiv
Vill man vara något mer avancerad finns även tredjepartsoptik som kan fästas på kameran. Dessa lösningar placerar linser framför kameran som gör att man antingen får en tele- eller förstorande effekt för att man ska kunna ta bilder som annars inte vore möjliga. Det är viktigt för porträtten med ett teleobjektiv för att ansikten inte ska se uppblåsta ut och även om lösningarna kan kosta några hundralappar så är det värt sina kronor. Ollieclip är en av de mer populära tillverkarna i kategorin med sina 3-i-1- lösningar.
Fotografera när det är molnigt
Tänker man fotografera utomhus är det fördelaktigt om det är en molnig dag. Ingen fotograf uppskattar när det är skarpt solljus då det ger skarpa skuggor och riskerar att blända antingen de som fotograferas eller kameran så det blir solblänk i bilderna. Moln är perfekta skuggmaskiner på himlen som ger ett naturligare ljus och trevligare färger, till en viss grad.
Undvik digital zoom
Det går att zooma även med en smartphone men vi påstår att man inte under några som helst omständigheter bör göra det. Det är nämligen en digital zoom vars förstorande effekt är destruktiv för bilderna man tar. Bildkvaliteten blir mycket sämre ju längre man zoomar och det bör undvikas så långt det bara går. Ovan nämner vi tredjepartsoptik – de är mycket bättre för syftet och förstör inte bilderna på samma sätt. Undvik digital zoom!
Använd fotoapplikationer
Det finns hundratals applikationer för att ta fotografier och redigera dess med en Iphone. Det kan lätt bli överväldigande men det finns några riktiga godbitar som står ut från mängden. Anledningen till varför vi rekommenderar speciella fotoappar är för de egenskaper som erbjuds, bland annat möjligheten att använda filter, skärpa upp och göra andra vanliga redigeringar. De kan betyda skillnaden mellan en medelmåttig och riktigt bra bild i slutändan. Här är våra favoriter.
- VSCO är perfekt för avancerad redigering av fotografier där man lägger stor fokus på användning av filter. Alla filter är av hög kvalitet och även om många kostar några kronor så kan vi rekommendera dem. VSCO är perfekt för redigering med uppskärpning, färgjustering och skugglättnad. Allt som behövs för att bättra på bilderna finns där och man kommer snabbt igång.
- Microsoft Selfie ett praktiskt alternativ när man vill förbättra porträtten genom att softa upp huden och få den att se mer sminkad ut. Det fungerar för det mesta helt okej men har man med mycket hår, skägg eller mustasch måste man vara försiktig. Risken är att finare detaljer smetas ut och redigeringen blir såväl övertydlig som förstörande. Använd med försiktighet.
- Camera+ är en helhetslösning för både enklare och mer avancerad fotografering där användaren kan göra noga inställningar innan bilderna tas. Det erbjuds även större fotografering med högre detaljrikedom om man vågar sig på det. Även Camera+ har en mängd filter att använda sig av och kan exportera bilder till den vanliga bildmappen. Helt klart värd att prova för det där lilla extra.
Använd blixten på dagen
Nej, vi har inte blivit helt tokiga. Vi anser att man bör använda blixten även på dagen och anledningen till det är att med rätt inställning kan en blixt ta bort förstörande skuggor från ett objekt. Skuggor som annars riskerar att blir ett problem när bilderna ska redigeras. Det är betydligt effektivare med en större, extern blixt men eftersom sådana inte fungerar med Iphone-telefoner får man nöja sig med den interna.
Prova själv, vad ser du för effekt?
3 utmärkta kompaktkameror
Det finns mängder av utmärkta kompaktkameror som gör ett mycket bättre jobb än en smartphone. De kommer givetvis med en relativt hög kostnad med tanke på att man redan betalt för en telefon som kan ta bilder men vi menar att det är värt varenda krona. Här är våra tre absoluta favoriter i skrivande stund:
Sony RX100 V – Är den minsta och kanske också bäst byggda kameran av våra favoriter. RX100 V är en fantastisk kamera med riktigt bra bildkvalitet, både för fotografering och video. Förhållandevis dyr men väl värd varenda krona. En toppkamera som lätt följer med i byx- eller jackfickan.
Panasonic FZ1000 – Den största modellen av våra favoriter men också den med bäst egenskaper för sina kronor. Bra zoomomfång, 4K-video och högupplöst 1-tumssensor. Det här är en riktig vinnare som gör sig riktiga bra i handen. Komplettera med extern mikrofon och du får en grym videokamera.
Fujifilm Finepix X70 – Har en snygg retrodesign och utmärkt bildkvalitet rakt igenom. Vi hade önskat en lite större sensor med högre upplösning men X70 gör ett bra jobb med både bakgrundsoskärpa och skärpa till ett bra pris. Schysst retrodesign gör inte saken sämre heller, eller hur?
Lästips: 10 smarta tips för dig med en GoPro-kamera
Använder du en kompaktkamera? Skriv gärna en kommentar och berätta vilken modell det är och vad du har för tankar om den. Hjälp andra att hitta rätt kamera!
4.5