Apple garanterar minst fem års säkerhetsuppdateringar till iPhone

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

Din iPhone 15 eller senare är garanterad att få minst fem år med säkerhetsuppdateringar. Apple har gått ut med nyheten att alla telefoner från den 22 september 2023 och senare omfattas av det nya, förlängda stödet hos tillverkaren.

Anledningen till att din iPhone 15 eller senare garanteras uppdateringar i minst fem år är inte av ren välvilja. Apple är tvingad gå ut med löftet på grund av ändrad lagstiftning i Storbritannien.

Det är brittiska Product Security and Telecommunications Infrastructure (PSTI) som satt ett regelverk för ökad säkerhet kring produkter som tillverkas, importeras eller distribueras inom Storbritannien. Och som en del av det krävs garantier även från mobiltillverkare som Apple, Samsung och Google.

Lästips: Batteriet i iPhone 15 är bättre än med tidigare iPhones

Apple erbjuder redan utmärkt stöd

Viktigt att notera här är att Apple redan sen tidigare har mycket omfattande stöd för sina äldre mobiltelefoner med uppdateringar långt efter att de slutat säljas.

Som exempel kommer iPhone 15-serien att uppdateras med ny mjukvara åtminstone fram till 2030, även utan det nya regelverket från PSTI. Gamla iPhone XS/XS Max och XR får exempelvis uppdateringar fram till 2025 och de telefonerna släpptes 2018.

Det som är den stora skillnaden nu är att Apple måste gå ut med en officiell garanti, vilket de inte gjort tidigare.

Konkurrenterna Samsung och Google har tidiga varit tydliga med hur länge deras mobiltelefoner får uppdateringar. Båda erbjuder hela sju års stöd med säkerhetsuppdateringar och större uppgraderingar av Android.

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.