Apple kan stänga ner iMessage & FaceTime i Storbritannien

apple store logo unsplash andy wang
Bild: Andy Wang, Unsplash

Apple hotar att stänga av både iMessage och FaceTime för användarna i Storbritannien. Anledningen är en kontroversiell lagändring som är på tapeten.

Lagändringen gör att myndigheter får mycket större befogenheter för övervakning av privat kommunikation. Bland annat möjligheten att skanna privata meddelanden.

Det officiella målet är att hitta och stoppa spridning av bland annat barnporr.

Stoppar totalsträckskryptering

Det stora problemet är att företag och tillverkare som tillhandahåller säkra funktioner med hjälp av så kallad end-to-end-kryptering (även kallat totalsträckskryptering) kan tvingas till skarpa åtgärder.

Företag som WhatsApp och Signal har redan sagt att de kan tvingas lämna Storbritannien helt. Och med det blockera användarna där från att använda meddelande tjänsterna.

Och som om inte det vore nog så har Apple sagt att de planerar liknande åtgärder.

Apple är starkt kritiska till den nya lagändringen. I en nio sidor lång kommentar till Storbritanniens regering säger företaget att de kan behöva stänga ner iMessage och FaceTime om lagen träder i kraft.

Vill kunna stänga av säkerhet i hemlighet

En viktig och skrämmande detalj är att regeringen vill kunna kontakta företag och be dem stänga av säkerhetsfunktioner i hemlighet – utan att användarna vet om det. Något som Apple inte bara är kritisk mot, men också säger är helt omöjligt.

Det krävs nämligen uppdateringar till mjukvaran för att göra en så omfattande sak. Och det går så klart inte obemärkt förbi hos användarna.

Tre kontroversiella lagkrav

  • Att behöva meddela Home Office om eventuella förändringar av produktsäkerhetsfunktioner innan de släpps.
  • Kravet för företag utanför Storbritannien att följa ändringar som skulle påverka deras produkt globalt – såsom att tillhandahålla en bakdörr till end-to-end-kryptering.
  • Att omedelbart vidta åtgärder om ett meddelande om att inaktivera eller blockera en funktion tas emot från Home Office, istället för att vänta tills begäran har granskats eller överklagats.

Alla tre punkter ovan är saker som regeringen i Storbritannien försöker driva igenom. Och Apple har starkt kritiserat alla tre i sina kommentarer kring lagändringen.

Via BBC

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.