Apple vill inte att du själv reparerar din iPhone — motarbetar reparationslag

Apple iPhone 6s

Apple vill inte att någon annan än företagets egen servicepersonal ska reparerar deras produkter. Därför tänker superjätten motarbeta ett lagförslag i USA som skulle ge konsumenterna rätt att reparera sina elektroniska prylar varhelst de själva önskar.

Om lagen går igenom (i de stater som berörs) betyder det att Apple inte längre har full kontroll över sin hårdvara. Det är givetvis något företaget absolut inte gillar, och därför kommer nu rapporter om att Apple tänker motarbeta lagförslaget till varje pris. Även AT&T väntas skicka representanter för att tala emot lagförslaget.

Förutom att ha full kontroll över sin hårdvara, från varje tillverkad skruv till reparationer, så finns även praktiska anledningar till varför Apple inte vill att du skickar din iPhone eller iPad till en tredjepartsverkstad. De senaste åren har företagets produkter blivit nästan omöjliga att reparera med enorma mängder limm och specialskruvar.

Apple ser hellre att du köper en ny iPhone när din gamla gått sönder, snarare än att du försöker reparera den. Och hur ska företagets representanter kunna övertyga dig om att köpa nytt när du inte går till Apple utan en tredjepartsverkstad?

Dessutom kan lagen tvinga tillverkare som Apple att sälja komponenter direkt till verkstäder bortom deras kontroll, vilket ytterligare gör att de inte kan kontrollera sin hårdvara fullt ut.

Burner Galaxy Note 7
Galaxy Note 7 när den brunnit. Det här vill Apple undvika till varje pris.

Apple använder Galaxy Note 7 som slagträ mot lagförslaget

För att slå ner på lagförslaget i USA vill Apple använda sig av den stora floppen Galaxy Note 7 vilken hade en stor tendens till att börja brinna. Risken med icke-auktoriserade reparationer är att de instabila litium-batterierna kan ta skada och orsaka bränder, något Apple vill utnyttja i sin klagan.

Totalt ska åtta amerikanska stater, med bland annat Nebraska och New York i spetsen, arbeta med olika lagförslag som tillsammans kallas “Right to Repair”, eller “Rätt att Laga”. Om man redan idag vill reparera Apple-produkter krävs att verkstaden blir certifierad av Apple.

Det betyder att verkstaden måste öppna sina finanser för granskning av Apple, att kredit skaffas hos företaget och att AppleCare lyfts fram mot kunderna. Valen för verkstaden är få och Apple behåller sin kontroll över vad och hur.

Redan förra året gjordes ett försök till att införa en liknande lag som “Right to Repair” men utan att lyckas. Mycket på grund av Apple och IBM som båda lobbade hårt för att den inte skulle gå igenom.

Läs mer om nyheten på Macrumors.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.