Garmin Forerunner 935 är bästa sportklockan — sommaren/hösten 2017

Garmin Forerunner 935 front

Garmin har genom åren släppt flera utmärkta sportklockor som visat vägen för konkurrenterna. Tåligheten, designen och funktionaliteten har gradvis ökat genom hela kategorin och det finns några modeller som verkligen står ut som banbrytande för alla de andra sportklockorna på marknaden idag.

TL;DR: Forerunner 935 är en bekväm, funktionsrik och tålig sport- och pulsklocka som passar de flesta handleder. Den har lång batteritid, klarar ner till 50 meters djup och är tillverkad i plastmaterial. Forerunner 935 kan visa notifieringar från din telefon men klarar inte lika mycket som en riktigt smartklocka.

En sådan för framtiden är Forerunner 935 som tydligt markerar för de andra tillverkarna att Garmin inte tänker släppa greppet om marknaden. Sportklockan kan i det närmaste jämföras med senaste toppmodellen Fenix 5 men med några få justeringar för att pressa ner prislappen.

Trots att Forerunner 935 saknar samma tåliga boett i metall och safirglaset som Fenix 5 erbjuder så är det en extremt kompetent sportklocka. Funktionaliteten är enastående för alla träningsintresserade, eller för de som bara vill ha utförlig data över sina dagliga aktiviteter. Det finns sensorer för i princip allt du kan tänkas innan för skärmen.

Sensorerna koordineras och avläses av klockans operativsystem och presenteras på ett snyggt sätt på skärmen. Eller i din mobiltelefon om du (ja, du måste installera den) använder kompanjonappen till Android eller iOS. Och via telefonens synkroniseringsfunktion för då all data direkt till ett Garmin-konto för beskådan i webbläsaren på datorn.

Garmin Forerunner 935 ska inte jämföras med en Apple Watch eller Android Wear-klocka. Det här är ingen smartklocka med pekskärm, men inte heller långt ifrån. Visserligen saknas en pekskärm och du måste använda sidoknappar för att kontrollera enheten, men det finns en mängd smarta funktioner som åtminstone tar Forerunner 35 ett steg närmare smartklockorna.

Forerunner 935 har smarta funktioner för smartare användning

Garmin Connect Forerunner 935 appDu kan se inkommande samtal, SMS och e-postmeddelanden direkt i klockan. Även kalenderinlägg finns att beskåda, sätt en timer och följ den på handleden, eller styr musiken med den inbyggda appen för det. Även väder kan kollas om du vill det och Garmins app-butik har en stor mängd utseenden för din klocka att välja mellan.

På senare tid har Garmin introducerat allt bättre stöd för emojis vilket tidigare har varit skrattretande dåligt. Och då menar vi väldigt, väldigt dåligt stöd där alla emojis förvandlades till små rutor istället för de figurer de faktiskt är. Och det gäller oavsett hur de visades på skärmen. Idag har Garmin ett hyggligt (inte bra, bara hyggligt) stöd för de vanligaste emojis-ikonerna medan smartklockorna har i princip komplett stöd.


Därför ska du inte köpa en Fitbit Charge HR


Notifikationer som skickas från telefonen, exempelvis vid inkommande SMS eller e-post, visas snyggt och tydligt på skärmen. Du får till och med en liten del av skärmen som dedikerad notifikationsruta om du skulle ha missat något, vilket är praktiskt och inte alls känns utrymmesbetungande.

Istället för att ta fram din telefon hela tiden kan du använda den över vänstra knappen på klockan för att starta musikstyrning, hitta telefonfunktioner och spara din senaste position på en karta. Inte överväldigande på något sätt, men praktiskt för många.

Kompanjonappen är mycket enkel att använda och din data presenteras snyggt i lättförståeliga grafer. Du ser snabbt om det har gått bättre eller sämre än tidigare och vad du gjorde fel under senaste löparrundan. Som att du lade lite mer tyngd och tid på högerfoten än vänsterfoten (jodå, du kan faktiskt se vilken fot som användes mest).

Forerunner 935 har utmärkt batteritid

Garmin Forerunner 935, och egentligen alla andra flaggskeppsmodeller från Garmin, har utmärkt batteritid. Om du skaffar en sportklocka och ersätter din smartklocka, då kommer du att få en chock över hur länge batteriet håller.

I vanligt klockläge där du inte använder några sportfunktioner som GPS/GLONASS eller dylikt klarar Forerunner 935 hela två veckors batteritid. Eller aktivera GPS:en för totalt 24 timmars användning. Aktivera det speciella GPS-läget UltraTrac för några sämre positionsavläsning så får du istället 60 timmars batteritid. Imponerande siffror på alla punkter.

Visst har Fenix 5 bättre batteritid att uppvisa, men det vore ändå konstigt om de extra tusenlapparna klockan kostar inte gav mer än bara metallboett och safirglas.

Vid normal användning (vad är det egentligen?) bör du kunna få ut runt 10 dagars användning på en laddning. Då menar vi att du använder klockan dagligen för att kolla dina dagliga aktiviteter, träna regelbundet och nyttjar de smarta funktionerna i klockan. Och om du inte tränar ofta kan du dessutom pressa ut ytterligare några dagar.

Inbyggd pulsmätare som stämmer — ibland

Garmin Forerunner 935 pulsmätareForerunner 935 har inbyggd pulsmätare som används tillsammans med klockans smarta funktioner för att göra en hel rad praktiska beräkningar. Förutom att visa din puls vill säga.

Garmin praktiskt nog har introducerat en optisk pulsmätare med högre tillförlitlighet än tidigare och det är högst välkommet. Handleden är extremt svår för pulsmätarna att få bra avläsningar från och det finns goda anledningar att vi alltid rekommenderar ett pulsband för bröstkorgen istället för handledsmätaren (det finns stöd för ANT+ om du vill använda ett pulsband).

Den optisk pulsmätaren har med nya algoritmer gjort att Garmin kan ge en mer korrekt bild av hur pulsen är, både vid vila och intensiv träning. Så pass bra att den inbyggda optiska pulsmätaren kan mäta sig med exempelvis pulsbandet Polar H10. Responsen vid snabb eller minskning av pulsen är inte i klass med pulsbanden och det kan ta lite tid för klockan att reagera.

Rekommendationen är att om du ofta gör högintensiv träning som verkligen pressar pulsmätaren så är ett pulsband värt varenda krona. För all annan träning och vilopuls klarar sig Forerunner 935 utmärkt med inbyggda optiska pulsmätaren (köp till ett pulsband och jämför om du är osäker).

Anslutningar, anslutningar, anslutningar

Så klart finns inbyggd GPS/GLONASS och höjdmätare för exakt positionering av din runda på en karta. Tillförlitligheten är god men inte hundraprocentig. Garmin har helt klart en av de bättre metoderna för att samla in positionsdata, men den är inte felfri och du får räkna med att delar av löparrundan inte hänger med in på kartan. Inget stort problem för många — men det är värt att nämnas.

Bluetooth och WiFi finns också att tillgå, precis som ANT+ vilket vi nämner i texten ovan. Bluetooth används för att koppla din klocka till kompanjonappen så data kan synkroniseras, WiFi likaså fast via hemnätverket. ANT+ är till för smarta tillbehör som pulsband. Faktum är att WiFi inte finns i den billigare varianten av Fenix 5, så om du siktar högre än Forerunner 935 så måste du verkligen sikta högt och ta den dyrare modellen. Så gör inte det, stanna med Forerunner 935 istället.

All synkronisering sker via Garmin Connect som är hubben där all din data samlas. Det finns en överväldigande mängd funktioner att använda sig av, men om du bara väljer ut de vanligaste och håller dig till dem så blir det aldrig för mycket att hålla reda på. Om bara Garmin hade lärt sig något av konkurrenten Fitbit så hade det dock varit mycket enklare, och snyggare.


Så får du ut mer av din Fitbit Charge 2, Charge HR & Charge


Och detsamma gäller för Connect IQ som är appbutiken där applikation och watchfaces kan laddas ner till din klocka. Det är ett onödigt fult och krångligt ställer att ladda ner applikationer på och det saknas ett brett utbud av högkvalitativa titlar att välja mellan. Det finns en del praktiska lösningar där men inte i närheten av vad Android Wear och watchOS har.

Fenix 5 är tåligare men inte värd kronorna

Garmin Fenix 5
Fenix 5 är en tåligare och mer kapabel klocka. Dock kostar den betydligt mer.

Många vanliga smartklockor är vädertåliga vilket betyder att de klarar stänk och lite dammiga miljöer utan att gå sönder. Garmin Forerunner 935 kan doppas ner till 50 meters djup utan problem. Inte lika bra som Fenix 5 som klarar det dubbla, men hur många kommer egentligen att märka skillnaden när de inte dyker? Precis, ingen.

Såväl boett som armband är tillverkat i ett plastmaterial och ovanpå skärmen sitter härdat glas. Detta är det första man märker vid en jämförelse med Fenix 5 som har boett i metall och safirglas (dyraste modellen) ovanpå skärmen. Fenix 5 är designad för att klara mer och tål riktigt tuffa tag, Forerunner 935 är mer lämpad för aktiva människor som inte går till det extrema.

Och oavsett vad man väljer så rekommenderar vi alltid ett skärmskydd som hjälper till att hålla reporna borta från glaset. Safirglas tål extremt mycket innan det repas medan härdat glas repas mycket enklare. Men vill du känna dig riktigt säker och ha en fräsch klocka längre är ett skyddande glas eller plastfilm ovanpå helt klart vägen att gå.

Överlag känns Forerunner 935 ordentligt välbyggd och du kommer inte att känna klockan som ett flimsigt fuskbygge på handleden. Det är kvalitet och bra känsla nästan rakt igenom.

Forerunner 935 är inte nödvändigtvis bästa valet

Garmin Forerunner 935 är den idag bästa sportklockan på marknaden och vi kan helhjärtat rekommendera att du köper den. Förutsatt att du är en aktiv människa som tränar regelbundet och faktiskt har nytta av all data som den producerar.

Behöver du inte lika mycket information klarar du dig långt med ett aktivitetsarmband som Fitbit Charge 2 är du mer ute efter smarta funktioner kan en Apple Watch (endast iOS) eller Huawei Watch 2 (Android) vara värd sina kronor.

Har du en bred handled som klarar storleken är Fenix 5 ett tåligare val. Designad för extrema miljöer och med bättre batteritid (och högre prislapp) kan det vara rätt för dig. Tänk på att storleken och tyngden öka lika snabbt som kostnaden, så prova gärna i butik om möjligt innan du köper den.

Om du vill ha en Garmin-klocka men tycker att både Forerunner 935 och Fenix 5 är för dyra har vi ett annat alternativ för dig. Nämligen Forerunner 630 från 2015. Låt inte åldern avskräcka då det här är en mycket bra sportklocka med extrem batteritid och utmärkta funktioner. Till ett mycket lägre pris dessutom.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.