Nya Garmin Dash Cam Live (2023) är en bilkamera med 4G/LTE

Garmin Dash Cam Live

Garmin Dash Cam Live är en ny, modern bilkamera som kan spela in videor i högupplösta 1440p och ansluta till internet via 4G/LTE. Är det här den perfekta följeslagaren i bilen när du vill känna dig extra säker? Men smakar det så kostar det – rejält.

Lästips: Dashcam för dig som delar bilen – Bosch RideCare

Garmin Dash Cam Live kostar en skön slant. Hela 4 899 kronor får du betala för modellen med inbyggd skärm och 4G-stöd. Om du klarar dig utan mobilanslutningen så minskar priset till bara 1 949 kronor. En minskning med hela 60 procent. Men då får du också en helt annan bilkamera med flera andra nackdelar som rättfärdigar prissänkningen.

Spelar in videor i 1440p & mobilapp

Bilkameran kan spela in i 1440p vilket är jämförelsevis hög upplösning för en bilkamera idag. Många andra modeller håller sig till 1080p eller 720p om det är billigare varianter. Bildvinkeln är 140 grader och videomaterialet stöder HDR vilket ger fler detaljer i ljusa respektive mörka områden.

Inspelade videor sparas i bilkameran och kan beskådas via den tillhörande Gaming Drive-appen för Android och iOS.

Bland de mer avancerade funktionerna finns stöd för varningar om kommande faror. Exempelvis när du ska byta fil eller när kameran registrerar en risk för krock med ett hinder på vägen. Garmin-kameran kan även identifiera fartkameror och varnar för det. Hur långt innan är dock inte klart.

Lästips: Bilkameran Ring Car Cam släpps 2023

Fordonsövervakning med meddelanden

Med 4G-anslutningen (fungerar bara med ett dyrt abonnemang) kan du övervaka bilen dygnet runt.

Om kameran registrerar ljud eller vibrationer som indikerar ett inbrott så får du ett meddelande i mobiltelefonen. Du kan sedan strömma video i realtid från kameran och se vad som händer.

Garmin Dash Cam Live kan via positionering av bilen i realtid och har inbyggt stöldlarm. Funktionerna kan röststyras så att du slipper använda händerna. Anslutningen till bilen sker via 12V-uttaget eller OBD2-porten.

För att använda 4G-funktionen krävs att du betalar en månadsavgift. För lagring av dina videor i sju dagar kostar det 120 kronor per månad. Vill du spara dem i 30 dagar för molnåtkomst så ökar priset till 240 kronor.

Via Garmin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.