Varningen: Playstation 5 kan skadas i stående läge

Playstation 5
Foto: Charles Sims, Unsplash

Om du har placerat din Playstation 5 i stående läge så kan den överhettas och skadas permanent. Risken är liten, men den är inte obetydligt och nu varnar oberoende reparatörer för att kylningslösningen i spelkonsolen har allvarliga brister som gör att du bör lägga din PS5:a ner om den står upp idag.

Problemet som rapporteras är den flytande metall som används för att sprida värmen från systemkretsen, den så kallade APU:n. På grund av dålig konstruktion så riskerar isoleringen att vara bristfällig vilket gör att materialet flyter ut från sin slutna krets och skada omkringliggande komponenter.

I värsta fall kan hela systemet kortslutas vilket betyder att spelkonsolen blir obrukbar. Då måste sannolikt hela moderkortet bytas ut.

Anledningen till att rapporterna om problemet kommer först nu har med spelkonsolens ålder att göra. Med cirka två år på marknaden så har isoleringen för den flytande metallen försämrats med tid och användning. Det betyder att helt nya spelkonsoler inte bör uppvisa samma problem.

Enligt Twitter-användaren @68Logic så uppstår problemet på alla versioner av PS5:an, både 11xx och 12xx.

Sony har i skrivande stund inte kommenterat problematiken. Det vore rimligt att speljätten förbereder en undersökning för att se vad som är fel. Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.