Automatisering inom industri och produktion har länge varit en självklarhet. Men i takt med att utvecklingen går framåt så gör robotar intåg i allt fler branscher. Här är en liten titt bakom progressionens ridå.
Robotisering är på sätt och vis ett väl etablerad begrepp. I ett tidigt skede så motsvarande automatisering på många sätt och vis enbart användningen av robotar i industriell produktion. Främst gällande uppgifter som antingen var för farliga eller för repetitiva för att mänsklig arbetskraft skulle vara lämpad.
I detta hänseende har de faktiskt varit förekommande sedan åtminstone 1960-talet, och är nu ett viktigt inslag i de flesta tillverknings- och monteringslinjer. Därför är det något motsägelsefullt att beskriva utvecklingen som ny. Men vad som är unikt för vår samtid är att robotarna nu gör genomslag på bred front. Och allting antyder att utvecklingen bara har börjat.
Något som många därför har börjat fundera på är var egentligen den yttre gränsen för utvecklingen går, och vad morgondagen har att erbjuda när det kommer till automatisering. Fast vågar man överhuvudtaget spekulera?
Stor utbredning över gränserna
Robotlösningar har kommit att vara ett inslag i de flesta verksamheter. Det som gör den nuvarande utvecklingen unik i förhållande till den äldre robotiseringen är däremot att robotarna helt enkelt har blivit smartare. Då de förut främst var lämpade för montering och produktion har de nu tagit steget till att kunna avlasta i stort antal processer. Ofta även den sorts arbete som tidigare krävde en mänsklig hand.
Vad som driver förändringen är att mjukvara och hårdvara har nått den nivå då även det mest finstilta arbete är möjligt. Samtida robotlösningar förenar allt ifrån optisk teknik till artificiell intelligens för att utvärdera och bearbeta förutsättningarna för att en viss uppgift ska kunna utföras. Det gör att de förmodligen aldrig har legat så här nära mänsklig intelligens.
Detta enorma hopp saknar på många sätt motstycke och har gjort att robotiseringen sträcker sig långt bortom dess forna gränser. Enligt många har vi däremot bara sett början på möjliga tillämpningsområden. Och vad som var otänkbart för bara några år sedan kommer inom kort att vara vardag.
Finns det då några egentliga gränser för hur mycket som kan robotiseras? Utifrån rådande utvecklingstakt vore det definitivt naivt att försöka rama in progressionen. Tvärt om har vi förmodligen bara börjat skrapa på ytan och på sätt och vis är det verkligen sant att det bara är fantasin som sätter gränser.
Lämna ett svar
Visa kommentarer