Nu kan du spela klassiska Half-Life med så kallad raytracing, även kallat strålspårning. Det lyfter det hyllade spelet till helt nya nivåer och gör det betydligt mer stämningsfullt än vad tidigare varit möjligt.
Fördelen med raytracing är att belysningen blir mycket mer naturtrogen och grafiken känns modernare – utan att texturerna måste bytas ut. För att göra det hela ännu bättre så är raytracing i Half-Life dessutom helt gratis.
Allt du behöver för att komma igång är originalspelet Half-Life och en kostnadsfri modd som heter ”Half-Life: Ray Traced”. Modden skapades av utvecklaren ”sultim_t” och finns att ladda ner från GitHub.
Så installerar du raytracing-modden för Half-Life
Det är busenkelt att komma igång med raytracing i Half-Life. Här är alla stegen som gäller – det är i princip bara att öppna filer och sedan dra/släppa dem till rätt mapp.
Installera Half-Life om du inte gjort det. Tänk på att modden bara har stöd för klassiska Half-Life och INTE nyare Half-Life: Source. Har du redan moddar installerade så är det bra om du ominstallerar en ny, fräsch version som är helt oförändrad.
Ladda ner raytracing-modden från Github. Det är två filer du behöver:
- hl1-rt-resources.zip (cirka 118 MB)
- hl1-rt.zip (cirka 13,2 MB)
Gå till Steam-biblioteket och högerklicka på Half-Life i spellistan. Välj Hantera > Bläddra bland lokala filer.
Packa upp de båda zip-filerna som du laddade ner tidigare. Dra och släpp innehållet från båda zip-filerna till huvudmappen för Half-Life. Om du får frågan att skriva över befintliga filer så accepterar du.
Sista steget är att gå till mappen ”rt_bin” och köra filen xash3d.exe. Half-Life startar och du kan ta del av det episka äventyret som drar in Gordon Freeman i en väv av monstrositeter.
Viktigt att tänka på
Raytracing gör spel snyggare, men tekniken är inte utan negativa effekter. Datorns grafikkort och processor påverkas kraftigt vilket betyder att prestandan försämras rejält – även om Half-Life är så pass gammalt som det är.
Tacksamt nog finns det inbyggt stöd för både Nvidia DLSS och AMD FSR. Det betyder att bildupplösningen skalas dynamiskt efter vad som visas på skärmen. Det gör också så att bildvisningsfrekvensen håller sig stabilt på en hög nivå så att du får en bra upplevelse.
Lämna ett svar
Visa kommentarer